Sestavine

  • 500 g buče maslenke
  • 500 g govejega fileja
  • 250 g gob (šampinjoni ali jurčki ali lisičke)
  • 4 večje šalotke
  • 16 zelo majhnih kislih kumaric
  • 4 žlice masla
  • 2 žlici olja
  • 150 ml suhega belega vina
  • 250 ml sladke smetane
  • sol, sveže mleti poper
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja

Uvod

Ali kuhanje doma, v primerjavi s prehranjevanjem v gostilnah, avtomatsko pomeni prihranek v denarnici? Ni nujno, če primerjamo domače ”jastoge” in gostilniške pice. Toda vseeno ima kuhanje doma veliko cenovno prednost pred gostilnami. Zato, ker za primerljiv denar dobimo neprimerljivo boljše sestavine! Naredite, torej, pravi stroganov, z mesom pljučnega fileja, in ga drugačno nadgradite. Na ta način je meso dejansko dodatek, zato naj bo najboljši kos, buča pa je glavna sestavina, ki si od stroganova ne sposodi le mesa, temveč še bolj omako. Gobe – jurčke lahko zamenjate tudi z rjavimi šampinjoni, da cenovno nekaj pridobite -, šalotka, kisle kumarice in sladka smetana ustvarijo kombinacijo okusov in tekstur, ki se odlično poda k sladkosti buče. Ko je zraven še pire krompir, je to že  pravo kosilo, ki ne potrebuje večerje. Pa smo spet privarčevali …

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot Šumenjak
 
Postopek
1

Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Gobe narežemo na rezine. Meso narežemo na tanke 4 cm dolge trakove. Kumarice po dolgem prerežemo na polovico. Bučo olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 1 cm debele rezine. Rezine nato prerežemo še na polovico.

2

Narezano bučo kuhamo v vreli slani vodi 5 minut, nato jo dobro odcedimo. V široki ponvi segrejemo olje in 2 žlici masla, dodamo meso in šalotko ter pražimo na močni temperaturi med stalnim mešanjem nekaj minut, da meso rahlo porjavi. Dolijemo vino, zavfremo in kuhamo 1 minuto. Dolijemo še smetano in 75 ml vode, solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 5 minut.

3

V manjši ponvi segrejemo maslo, dodamo narezane gobe in jih na hitro opražimo na močni temperaturi. Solimo in popramo ter odstavimo s štedilnika.

4

V meso zamešamo kuhano bučo, kisle kumarice, pečene gobe in peteršilj ter vse skupaj segrevamo na majhni temperaturi 3 minute. Po potrebi še solimo in popramo. Odlična priloga je penasti krompirjev pire.

Oceni
1234