Sestavine

  • 400 g cime di rapa
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 stroki česna
  • 2 posušena čilija
  • 50 g inčunov v olju
  • sol, poper

Uvod

Pri nas oljno repico gojimo za olje – čeprav je boljša oljna ogrščica -, v južni Italiji pa so si vzgojili listnato podvrsto, ki s cvetnimi popki spominja na brokoli, zato jo imenujejo tudi brokolijeva repa. S svojimi listi poživi predvsem zimsko prehrano. Če kje (v Italiji) pozimi naletite na cime di rapa (v Toskani ji pravijo rapini), imate zdaj recept, ki ga združite s krompirjevim narastkom in fonduto (omako iz sira fontina).

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose, pri tem listov ne zavržemo. V slani vodi jo blanširamo 3 minute, nato jo stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo. Pustimo jo dobro odcediti.

2

Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Čiliju odstranimo semenje in zdrobimo.

3

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezani česen opražimo do svetlo rjave barve. S penavko ga poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju.

4

V ponev stresemo čili in sardelne fileje, dolijemo preostalo olje in med mešanjem pražimo na majhni temperaturi, da se olje in inčuni povežejo v omako.

5

Nato dodamo še blanširano zelenjavo, premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Pred serviranjem potresemo s hrustljavim česnom.

Oceni
1234