Sestavine

  • 400 g sladke smetane
  • 2 jajci
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici cimeta
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici pomarančnega likerja (Grand Marnier)
  • 150 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, jabolka...)
  • 175 ml jabolčnega soka
  • 3 žlice začimbne mešanice za kuhano vino
  • 50 g suhih brusnic
  • 1-2 žlički jedilnega škroba
  • 50 g sladkorja
  • 120 g mešanih oreščkov (orehi, lešniki, mandlji, arašidi)
  • kakav v prahu

Uvod

Souffle, dovoljeno tudi sufle, je narastek. Za dvigovanje potrebuje vročino, torej pečico. Ko pride iz nje, se ga je potrebno lotiti zelo hitro, saj še hitreje upade. Parfait, tudi parfe, pa je zmrzlina. Za strjevanje potrebuje mraz, torej zamrzovalnik. Ko pride iz njega, se nam nikamor ne mudi, saj mu Italijani pravijo semifreddo, kar pove, da je najboljši, ko je že na pol odtajan. Sufle in parfe se zato močno razlikujeta med seboj. Da ne rečemo, da sta celo nasprotnika ...

A ne v tem receptu! Tukaj oči vidijo narastek, jezik pa liže zmrzlino. Tukaj so v pečici orehi, v zamrzovalniku pa ”raste” cimetova krema. Tukaj z narastkom, torej, ni potrebno hiteti. Pravzaprav odlična božična sladica!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 40 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Modelčke (ca. 150 ml) ovijemo s peki papirjem tako, da je papir za 3 cm višji od roba modela. Papir zlepimo z lepilnim trakom.

2

Smetano stepemo. Jajci, rumenjake, cimet in sladkor v prahu penasto stepemo v mešalniku (5 minut). V maso previdno zamešamo smetano in liker. Napolnimo pripravljene modelčke in jih postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure.

3

Suho sadje narežemo na majhne kocke. Zavremo jabolčni sok in začimbno mešanico za kuhano vino ter kuhamo na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo sadje in brusnice ter kuhamo 1 minuto. Jedilni škrob razmešamo z žlico mrzle vode in ga zamešamo v omako. Zavremo, prelijemo v stekleno posodo in kompot pustimo ohladiti.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zavremo sladkor in 50 ml vode. Oreščke grobo sesekljamo in jih zamešamo v sladkorni sirup. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj porazdelimo oreščke in jih pečemo v sredini pečice 10 minut oz. do zlato rjave barve. Vmes jih večkrat premešamo. Pečene oreščke ohladimo.

5

Cimetove zrmzline potresemo s kakavom v prahu in odstranimo papirnate trakove. Pustimo jih stati na sobni temperaturi 10 minut. Nato jih postrežemo s kompotom iz suhega sadja in karameliziranimi oreščki.

Oceni