Sestavine

  • 125 g temne čokolade (60 %)
  • 20 g medu
  • 600 ml sladke smetane
  • 20 g kakava v prahu
  • 20 ml kavnega likerja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 50 ml kave
  • 2 lista želatine
  • mleti kardamom
  • 50 g olupljenih pistacij
  • 50 g sladkorja

Uvod

Ena sladica pa toliko različnih načinov uporabe! Kdaj drugič bo čokoladna krema samostojno v kozarcu. Na vrh ji bomo nabrizgali sladko smetano. Kavno panakoto bomo samostojno po večerji ponudili namesto kave. Trik s poševnim stikom in ležanjem v soli bomo uporabili še pri drugih sladicah v plasteh. In karamelizirane pistacije bodo ostale hrustljave v nepredušni škatli do naslednjega tedna, ko jih bomo potresli čez sadno solato.

Ta recept je del februarske gostije.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 495 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Čokolado narežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo 300 ml smetane, čokolado in med ter jo postavimo na lonec z vročo vodo. Nad soparo mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Med mešanjme z metlico dodamo še kakav v prahu in liker.

2

V podolgovatin ozek model za pečenje stresemo 1 kg soli. Nato vanjo poševno postavimo servirne kozarce ter jih napolnimo s čokoladno kremo. Z modelom vred jih previdno postavimo v hladilnik preko noči.

3

Naslednji dan zjutraj zavremo 300 ml sladke smetane, 2 žlici rjavega sladkorja, kavo in ščepec kardamoma ter kuhamo 2 minuti. Želatino namočimo v mrzli vodi, jo ožmemo in raztopimo v vroči smetani.

4

Kuhano smetano ohladimo in nato previdno vlijemo na čokoladno kremo. Postavimo nazaj v hladilnik za najmanj 4 ure.

5

Sladkor in pistacije stresemo v majhno ponev in med mešanjem na srednji temperaturi počasi segrevamo, da se sladkor raztopi in so pistacije prekrite s karamelo. Karamelizirane pistacije ohladimo in drobno sesekljamo. Pred serviranjem jih potresemo po panakoti.

Oceni
1234