Sestavine

  • 200 g temne čokolade (70 %)
  • 150 g mehkega masla
  • 200 g sladkorja
  • sol
  • 4 jajca
  • 50 g moke
  • 3 žlice mletih mandljev
  • 60 ml sladke smetane
  • 10 g masla
  • solni cvet

Uvod

Sladko, po možnosti čokoladno, a ne preveč redilno. Tega ni! Pozabi! Pazi se drugje, ko pa potrebuješ čokoladno dozo, je najboljša ta, ki gre direktno v žilo … Edino, kar lahko pri tem narediš, je, da izpustiš moko. In gre tudi brez sladke smetane na vrhu.

Čokolada – ne varčuj, temveč uporabi najboljšo – je sladka in grenka, karamela je sladka in slana, kolač pa je hrustljav in mehek. Dovolj divjih kombinacij, ki pravilno združene ustvarijo potešitev, ki se ji sicer skušamo ves čas upirati, a bi bil že čas, da priznamo – od tega smo odvisni!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 kosov
  • Hranilna vrednost: 690 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Čokolado grobo sesekljamo in raztopimo v skledi nad soparo. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Mehko maslo, 75 g sladkorja in ščepec soli kremasto zmiksamo. V masleno kremo vmešamo rumenjake enega za drugim. Pečico segrejemo na 150 stopinj.

2

Beljake in ščepec soli stepemo v poltrdi sneg, dodamo 50 g sladkorja in stepamo do kremastega snega. V rumenjakovo maslo zamešamo mlačno čokolado, nato moko in na koncu v dveh porcijah previdno z lopatico še beljakov sneg.

3

V kozici segrevamo 75 g sladkorja na srednji temperaturi, da se raztopi in ga karamelziiramo do zlato rjave barve. Dolijemo smetano in kuhamo toliko časa, da je omaka gladka. Kozico odstavimo s štedilnika in vmešamo še maslo in dober ščepec solnega cveta.

4

Modelčke za tarte s premerom 12 cm dobro namastimo in potresemo z mandlji. Napolnimo jih s čokoladno maso, po vrhu prelijemo s karamelno omako in postavimo na drugo rešetko od spodaj za 17 do 20 minut.

5

Pečene tortice pustimo ohladiti v modelčkih, nato jih previdno vzamemo iz njih in serviramo s stepeno sladko smetano in po želji z dušenimi marelicami.

Oceni
1234