Sestavine

  • 600 ml mleka
  • 20 g sladkorja
  • 120 g okroglega riža
  • 50 g temne čokolade (60 %)
  • 1/2 žličke začimbe za medenjake
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 1 žlica glukoze (sirup; alternativa je med)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 120 g ameriških ali navadnih orehov
  • solni cvet

Uvod

Že če mlečni riž dobi zanimivo sadno spremljavo, vmešano ali pokrito, se dvigne iz otroškega spomina in ohlajen postane čisto prava sladica, vroč pa domača večerja. Če pa gremo še korak dalje in mu spremenimo tudi barvo, postane že nevarno – da za otroke ne bo nič ostalo. Zato ga naredite dovolj, da ne boste brez ostali sami.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 772 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

V loncu zavremo mleko, 20 g sladkorja in ščepec soli. Vanj stresemo riž in pokritega kuhamo na majhni temperaturi 20 do 25 minut.

2

Medtem pečico segrejemo na 210 stopinj. V lončku na majhni temperaturi segrejemo javorjev sirup, glukozo (ali med) in rjavi sladkor. Ko je sladkor stopljen, v sirup zamešamo orehe in solni cvet. Stresemo jih na peki papir v pekač, poravnamo in postavimo v pečico za 5 do 7 minut. Pazimo, da karamela ne potemni preveč. Karamelizirane orehe ohladimo in narežemo na večje kose.

3

Čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z medenjakovo začimbo zamešamo v mlečni riž, da se stopi. Potresemo s polovico karameliziranih orehov. Preostale orehe lahko hranimo v steklenem kozarcu 2 tedna.

Oceni
1234