Sestavine

  • 100 g temne čokolade (60%)
  • 40 ml olivnega olja
  • 60 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 120 ml sladke smetane
  • 2 majhna kakija
  • 2 pomaranči
  • 1 limona
  • 3 žlici pomarančnega likerja
  • 1 vejica rožmarina

Uvod

Čeprav je mousse, torej je penast, rahel in ves mehek, mousse au chocolat ni ravno primer lahke sladice. Preveč sladke smetane je v njem in potem v pomanjkanju domišljije še na njem. Da ne omenjamo takšnih prekrškarjev, ki si pomagajo celo z želatino. Ne, to ni za Vas!

Je pa, ko priskoči na pomoč olivno olje. Seveda, najboljše, zelo sveže, malo manj pikantno in grenko kot za meso, zato pa še bolj dišeče in sadno. Olivno olje in čokolada se imata rada, oba pa ljubi vaniljev kaki, v citrusni omaki z rožmarinom. Zdaj pa (je) lahko!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 310 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Čokolado grobo sesekljamo in jo skupaj z olivnim oljem raztopimo v posodi na soparo oz. v vodni kopeli. Jajci ločimo in beljaka s ščepcem soli stepemo v sneg.

2

Sladko smetano trdo stepemo. Rumenjaka in 30 g sladkorja penasto stepemo in med mešanjem dolijemo mlačno stopljeno čokolado. Najprej vmešamo stepeno smetano in nato še beljakov sneg. Mousse postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

3

Pomaranči in limono stisnemo ter odmerimo 200 ml soka. V majhnem loncu zavremo sok, preostali sladkor, pomarančni liker in rožmarinove iglice. Kuhamo na srednji temperaturi 15 do 20 minut oz. da se omaka rahlo zgosti.

4

Kaki olupimo in narežemo na krhlje. Prelijemo jih s pomarančnim sirupom in pustimo marinirati 15 minut. Iz čokoladne mase s pomočjo dveh žlic oblikujemo žličnike in jih naložimo na servirne krožnike. Dodamo kakijeve krhlje in pokapljamo s sirupom.

Oceni
1234