Sestavine

  • 300 g sladkorja
  • 600 ml sladke smetane
  • 1 vanilijev strok
  • 6 rumenjakov
  • 50 g mandljevih lističev
  • 400 g malin
  • 4 breskve
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlici limonovega soka
  • solni cvet
  • lističi melise

Uvod

Imate radi creme brulee? Če ste odgovorili z da, imam eno dobro, a tudi eno slabo vest. Najprej dobra: odslej se boste s creme bruleejem tudi hladili. In slaba: odslej klasičnega creme bruleeja ne boste imeli več tako radi. Ker boste imeli raje njegov semifreddo!

Če vam creme brulee ni všeč, pa ni problemov. Potem vam je zagotovo všeč sladoled! Iz njega pa nastane semifreddo, če imate dovolj potrpljenja, da ga po zamrzovalniku še pol ure tajate v hladilniku.

Da se poletno nedeljsko kosilo pod drevesno senco, ki se je hladno-pekoče tako lepo začelo z rumenim gazpachom in tako morsko nadaljevalo s hobotnico na žaru, ne bi preveč sladko končalo, je ob semifreddu osvežilna sadna spremljava iz breskev in malin. Malinova omaka naredi breskve rdeče, mandljev krokant pa kremno zmrzlino iz karamelne omake hrustljavo.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 517 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 50 minut (+ 6 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Za karamelno omako počasi segrevamo 70 g sladkorja v manjšem loncu (ne mešajte), da se raztopi in karamelizira. Dolijemo 100 ml sladke smetane in kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se karamela raztopi. V gladko karamelno omako zamešamo 1/3 žličke solnega cveta in jo ohladimo.

2

Keramično posodo (30 x 20 xm, 5 cm visoki rob) obložimo s peki papirjem in postavimo v zamrzovalnik. Sredico vanilijeva stroka izpraskamo. Zavremo 160 g sladkorja, 80 ml vode in izpraskano sredico vanilije ter kuhamo 1 minuto. Sirup ohladimo do mlačnega.

3

V kotliček za stepanje vlijemo vanilijev sirup in vmešamo rumenjake. Postavimo ga nad posodo z vrelo vodo in rumenjake s sirupom stepamo z metlico do goste kreme. Kotliček postavimo v posodo z ledeno mrzlo vodo in kremo med mešanjem ohladimo.

4

Preostalo sladko smetano trdo stepemo in z lopatko previdno zamešamo v vanilijevo kremo. Naložimo jo v pripravljeni model in vanjo z žlico spiralasto vmešamo karamelno kremo. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur.

5

Za karamelizirane mandlje v manjšem loncu karameliziramo 70 g sladkorja, s kuhalnico vmešamo mandljeve lističe in jih ohladimo na peki papirju. Ohlajeni krokant nalomimo na majhne kose.

6

300 g malin, sladkor v prahu in limonov sok zmiksamo s paličnim mešalnikom v pire in ga skozi cedilo pretlačimo, da odstranimo peške. Breskve olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke ter jih zamešamo v malinov pire.

7

30 minut pred serviranjem postavimo semifreddo v hladilnik, da postane rahlo kremast. Na krožnike naložimo semifreddo, malinovo omako z breskvami in mandljev krokant ter potresemo z lističi melise.

Oceni
1234