Sestavine

  • 200 g cvetače (očiščene na cvetke)
  • 30 g šalotke
  • 80 g masla
  • 40 ml suhega vermuta
  • 100 ml mleka
  • 120 ml sladke smetane
  • 4 listi želatine
  • muškatni orešček
  • sol, sveže mleti črni poper
  • porovi kalčki
  • 4 žličke postrvjega kaviarja

Uvod

Jed iz februarskega kvarteta Valentinove večerje in ”fingerjev” zanjo, s katero bo postal še slaščičar. Pri nakupu lahko izbere tudi lososov kaviar in porove kalčke nadomesti s kakšnimi drugimi, pri receptu pa se mora natančno držati količin in postopka, če želi, da bo panakota mehka, toda gladka, rahla, toda kompaktna. Če ne bo našel primernih modelčkov, lahko uporabi kavne skodelice. V tem primeru panakoto pusti v skodelicah, kalčke da na vrh, nanje pa kaviar.

Ta recept je del februarske gostije.

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 270 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Gardelin 2010, Klinec
 
Postopek
1

Cvetačo je grobo narezal. Olupljeno šalotko je drobno sesekljal in skupaj z 20 g masla stekleno opražil v kozici. Dodal je cvetačo, jo malce podušil in zalil z vermutom. Dolil je še smetano in mleko ter kuhal do mehkega pokrito na majhni temperaturi 20 minut.

2

Medtem je želatino namakal v mrzli vodi 5 minut. Kozico s kuhano cvetačo je odstavil s štedilnika in v njej raztopil ožeto želatino. Vse skupaj je stresel v blender in zmiksal v gladek pire. Začinil ga je s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

3

Modelčke (a 100 ml) je oplaknil z mrzlo vodo, jih napolnil s cvetačnim pirejem in postavil v hladilnik preko noči.

4

Pred serviranjem je v modelu z ostrim nožem zarezal do dna ob steni, da je ločil panakoto od modela. Servirni krožnik je potresel s porovimi kalčki, nanje zvrnil panakoto in po vrhu potresel s postrvjimi ikrami. Postopek je ponovil še s preostalimi panakotami. Zraven je ponudil rezine ajdovega kruha.

Oceni
1234