Sestavine

  • 2 kg slovenskih dagenj
  • 150 g korenja
  • 150 g pora
  • 2 veliki šalotki
  • 2 stroka česna
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 lovorova lista
  • 1 strok čilija
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 250 ml belega vina
  • sol, poper
  • sladkor
  • šopek peteršilja

Uvod

”Buzarski” pristop je, da dagnje naredijo omako. Njegova prednost je v hitrosti; tudi zaradi kruha, h kateremu pač ni potreben še pomfrit.

Kuharski pristop pa je, da omaka klapavice (dagnje) izboljša! Njegova prednost je v dodanem okusu, ki morje z zelenjavo - poglobi. Traja malo dalje; tudi zaradi pomfrita, saj bi bilo k takšnim školjkah škoda le namakati kruh; vseeno pa jed še vedno ostane preprosto-morska in kar kliče po tem, da bi se nekdo spomnil iz slovenskih školjk narediti resno ulično jed. Ker so najboljše pozimi, bi kostanji dobili konkurenco....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 285 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Breg, chardonnay, 2011, Marof, Prekmurje
 
Postopek
1

Korenje in por narežemo na drobne kocke. Šalotko olupimo, prerežemo po dolgem na polovico in jo narežemo na tanke kolobarje. Česen fino sesekljamo. Paradižnik iz konzerve prav tako narežemo na kocke.

2

V širokem loncu rahlo segrejemo olje, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo. Vmešamo korenje, por in česen ter pražimo 2 minuti.

3

Dodamo paradižnikovo mezgo, malce popražimo in zalijemo z vinom. Pustimo vreti 2 minuti, nato dodamo še narezane paradižnike, lovorov list in čili. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja ter kuhamo na srednji temperaturi 10 minut.

4

Medtem očistimo dagnje pod tekočo vodo, jim pri tem odstranimo “brado” in jih odcedimo. Odprte in poškodovane školjke zavržemo.

5

V lonec stresemo dagnje in kuhamo pokrito 7 do 9 minut. Na koncu jih potresemo s sesekljanim peteršiljem in takoj serviramo. Priloga je lahko hrustljava bageta ali ocvrti krompirček.

Oceni
1234