Sestavine

 • 100 g matičnih droži
 • 230 g bele pšenične moke
 • 10 g ržene moke
 • 15 g pšeničnih kalčkov
 • 1 žlička medu
 • 4 g soli
 • 180 g vode

Uvod

Ko za domačo pizzo namesto kvasa uporabite droži, ni več povratka … Težko, da boste pizzo jedli še kje drugje kot za domačo mizo. Z drožmi je pizza še lažja, bolj hrustljava zunaj in mehka ter zračna v sredici, predvsem pa ima pečeno testo še več okusa, tako od pizze iz domačega testa s kvasom, kot pizze iz testa čez noč, in še posebej od gostilniške pizze.

Droži lahko vzgojite sami. Navodila so v knjigi Nataše Đurić Kruh z drožmi. Ko ustvarite enkrat matične droži, jih lahko imate večno. Z njimi ne bo boljša le domača pizza, temveč tudi kruha ne boste več kupovali.

Za začetne droži pa lahko poprosite tudi peka, ki kruh peče z drožmi. Ker mora droži vsak dan hraniti, mora vsak dan vsaj polovico matičnih droži zavreči. Za začetek potrebujete le 50 gramov. Po nekaj dnevih rednega hranjenja (dvakrat dnevno z belo in polnozrnato moko ter enako težo vode) bodo droži pripravljene za prvo pizzo.

 • Kategorija: Tehnike
 • Količina: 2 osebi
 • Zahtevnost: Enostavno
 • Čas priprave: 5 ur
 
Postopek
1

V posodo za gnetenje vlijemo 110 g tople vode (25 stopinj C) in v njej med mešanjem raztopimo 100 g matičnih droži.

2

Dodamo 110 g bele moke, rženo moko in pšenične kalčke. in 15 g pšeničnih kalčkov. Premešamo z žlico, da ni vidnih suhih delov moke in se vsa moka sprime v testo.

3

Posodo pokrijemo s prozorno folijo (ali s polivinilasto kapo za prhanje). Na sobni temperaturi pustimo testo počivati 1 uro 30 minut.

4

V posodo s testom dodamo preostalo belo moko, med in 70 g vode. krušne moke, 1 žličko medu in 70 g vode.
Na najnižji hitrosti mešamo 2 minuti. Dodamo še sol, mešamo 1 minuto, zvišamo na višjo hitrost in mešamo še 5 do 7 minut, tako da se testo popolnoma loči od roba in dna posode.

5

Če je testo presuho, dodamo še nekaj kapljic vode; če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.

6

Za prvo vzhajanje posodo za vzhajanje naoljimo z nekaj kapljicami olivnega olja, ki ga s prsti razporedimo po celotni posodi. Testo oblikujemo v kepo in ga položimo v posodo, jo pokrijemo s prozorno folijo (ali polivinilasto kapo za prhanje)in pustimo vzhajati 45 minut.

7

Testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in zgornjo stran raztegnemo ter zapognemo nazaj do sredine; ponovimo še s spodnjo, levo in desno stranjo, nato testo obrnemo in z obema rokama oblikujemo v kroglo. S prepognjeno stranjo navzdol ga vrnemo v posodo za vzhajanje in pustimo vzhajati še 45 minut.

8

Za drugo vzhajanje testo zvrnemo na rahlo pomokano površino in ga razdelimo na 2 kosa. Vsak kos oblikujemo v kroglo: zgornji rob raztegnemo navzgor in ga prepognemo nazaj do sredine, spodnji rob raztegnemo navzdol in ga prepognemo nazaj do sredine, enako ponovimo z levim in desnim robom testa.

9

Nato testo obrnemo, da so stiki na spodnji strani in ga z rokama od zgoraj navzdol oblikujemo v kroglo. Položimo jo na dobro pomokano veliko leseno desko. Postopek ponovimo še z drugim kosom testa. Krogli pokrijemo s krpo in pustimo počivati 5 minut.

10

Vsako kroglo ponovno oblikujemo, tako da jo z rokama gladimo od zgoraj navzdol in pri tem iztiskamo zrak. Oblikovani čvrsti krogli položimo na desko, ki smo jo ponovno potresli z moko, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro. Še boljše je, če krogli vzhajamo v plastični posodi s pokrovom.

11

Na dno pečice položimo kamen za peko pizze in jo segrevamo najmanj 35 minut na 240 stopinj. Peki papir narežemo na 2 kosa širine 30 do 40 cm.

12

Vsako pizzo oblikujemo na peki papirju, ki ga dobro pomokamo. Testo s prsti najprej do polovice sploščimo, nato pa s pritiskanjem s prsti od sredine proti robu gradimo rob širine 1 cm. Nadaljujemo s pritiskanjem dlani in prstov od sredine proti robu in naokrog, tako da postopno raztegujemo testo in oblikujemo pizzo. Če želimo tanjše testo, ga lahko položimo na stisnjeni pesti in ga z njima s kroženjem raztegnemo do končne oblike.

13

Rob pizze premažemo z olivnim oljem, pri tem si pomagamo s čopičem. Nato pizzo obložimo po izbranem receptu. Skupaj s peki papirjem jo previdno položimo na ogreti kamen in pečemo 5 do 10 minut oziroma do željene zapečenosti.

Oceni
1234