Sestavine

  • 2 račji bedri
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 majhna stroka česna
  • 150 g soffritto zelenjave
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 500 ml kokošje juhe
  • 6 žajbljevih listov
  • 150 ml paradižnikove omake
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • sveže naribani parmezan
  • 400 g svežih testenin

Uvod

Ali cel vikend dežuje ali pa je že tako hladno, da nos zmrzne. Pride, skratka, čas, ko je dva dni alternativa poležavanju na kavču - kar se sicer včasih prileže - le stanje pred štedilnikom - kar se naj za vikend tudi ne dogaja prepogosto. Soffritto vzame vsaj tri ure, bleki vsaj dve in vsaj toliko časa hoče tudi ragu. Teoretično se da vse troje opraviti hkrati, toda to se bo zgodilo šele pri deseti ponovitvi …

A vseeno se boste tega zamudnega kuhanja lotili! Kajti soffritto boste vložili v kozarce, da bo še vsaj za petkrat, testa za bleke boste raztegnili toliko, da bodo iz njega tudi široki rezanci, in tudi raguja bo iz le dveh račkinih beder za vsaj štiri ljudi.

Ko imaš takšen recept (pravzaprav kar tri), kuhanje ni zamudno, temveč je užitek!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2011, Jelenič
 
Postopek
1

Račji bedri prerežemo na polovico, odstranimo kožo in maščobo ter solimo in popramo. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine.

2

V litoželezni posodi ali globoki ponvi segrejemo rahlo segrejemo olje, dodamo česen in ga pražimo na majhni temperaturi 2 minuti. Vmešamo soffritto zelenjavo in kuhamo 1 minuto.

3

Zelenjavo potisnemo na rob in v praznem prostoru na hitro opražimo paradižnikovo mezgo. Dolijemo vino in juho, premešamo in v posodo naložimo še kose račjih beder in žajbelj. Pokrijemo in pustimo kuhati na majhni tempetaruti 1 uro 30 minut. Med kuhanjem meso nekajkrat obrnemo.

4

Račja bedra poberemo iz omake in odstranimo meso od kosti. Natrgamo ga s pomočjo dveh vilic in stresemo nazaj v omako ter zavremo. Kuhamo 7 minut, nato vmešamo paradižnikovo omako in maslo.

5

Testenine (domače ali kupljene bleke) skuhamo al dente v slani vodi. Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo 100 ml tekočine od kuhanja.

6

V omako zamešamo kuhane testenine in drobnjak ter po potrebi dolijemo malo vode od kuhanja. Po želji zraven ponudimo sveže naribani parmezan.

Oceni
1234