Sestavine

  • 300 g bele moke
  • 1 žlička soli
  • 14 g svežega kvasa
  • 65 g mehke svinjske masti
  • 1 žlica olivnega olja
  • mak v zrnu
  • cela kumina
  • solni cvet

Uvod

Slaba stran kruha je, da je najboljši svež. Zato so Italijani iznašli grissine, ki so še boljši, ko niso sveži. A to je hkrati tudi njihova slaba stran. Ker imajo dolgi rok trajanja, so zelo primerni za industrijsko proizvodnjo. Posledice so katastrofalne - nihče več jih ne peče doma.

Pa je tako preprosto. Le svinjsko mast potrebujete in dovolj časa, da jih boste dovolj napekli. No, tudi sesalec je dobrodošel, saj ga boste potrebovali, ko jih bo na mizi zmanjkalo, na tleh pa še ne....

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 20 kosov
  • Hranilna vrednost: 90 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

V posodi je zmešal moko in sol ter naredil v sredini jamico. Kvas je nadrobil v 25 ml mlačne vode, zmešal in stopljeni kvas vlil v jamico. Potresel je z malo moke in pustil vzhajati pokrito na toplem 10 minut.

2

Nato je v moko zamešal 130 ml mlačne vode, potresel s svinjsko mastjo, dodal olje in vse skupaj temeljito pregnetel v gladko testo. Pustil ga je vzhajati pokritega v posodi na toplem 30 minut.

3

Pečico je segrel na 230 stopinj. Testo je še enkrat pregnetel in ga oblikoval v valj ter ga prerezal na polovico. Vsako polovico je razdelil na 10 enakih delov, jih oblikoval v ozke in 20 cm dolge palčke ter naložil na peki papir na pekač.

4

Pokril jih je s kuhinjsko krpo in pustil vzhajati še 10 minut. Nato jih je s pomočjo čopiča premazal z vodo in tretjino potresel z makom, drugo tretjino s kumino in preostanek s solnim cvetom. Grissine je pekel v sredini pečice 12 minut in jih ohladil na rešetki.

Oceni
1234