Sestavine

  • 800 g sladkega krompirja
  • 100 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 strok čilija
  • 40 g svežega ingverja
  • 1 kg pelatov (ali paradižnikov iz konzerve)
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete kumine
  • 5 žlic olivnega olja
  • 4 žlice arašidovega masla (crunchy)
  • 40 g praženih in soljenih arašidov
  • 8 vejic svežega koriandra
  • 2 vejici mete
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Bistvo kuhanja je kombiniranje. Zato nikar, da je dobro, če je potrebno le dosoliti, in da je okusno, če je vsak dan enako. Koliko začimb je na polici? In kolikim je že potekel rok trajanja? Koriandra ne uporabljajo le Portugalci in ingver ni le za prehlad. Krompir ni le ene sorte in slan, tako kot tudi vsi čiliji niso enako pekoči. Predvsem pa šele s pravilnim kombiniranjem različnih sestavin in živil nastajajo jedi, ki nimajo le enega okusa, imajo pa zato le en nadokus - kombinacijo arom, okusov, tekstur, temperatur, občutkov, oblik in vsega, kar nam ostane v spominu kot nekaj, kar moramo ponovno poskusiti. Zgledujmo se tokrat po Indijcih in njihovem kariju!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Sladki krompir olupimo in narežemo na manjše kose. Čebulo olupimo in narežemo na ½ cm debele krhlje. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Čiliju odstranimo pečke in ga drobno sesekljamo. Ingver olupimo in drobno naribamo. Paradižnike olupimo, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke.

2

V široki ponvi segrejemo olje in čebulo zlatorjavo opečemo. Dodamo česen, pražimo pol minute, potresemo z mletim koriandrom in kumino ter v ponev stresemo narezani paradižnik, ingver, arašidovo maslo, čili in 300 ml vode. Zavremo, dodamo še sladki krompir in solimo.

3

Kuhamo odkrito na srednji temperaturi približno 20 minut oz. da se krompir zmehča. Začinimo s soljo in poprom. Arašide grobo sesekljamo. Koriander in meto osmukamo in grobo narežemo. V ogrete krožnike naložimo sladki krompir z omako in potresemo z arašidi, koriandrom in meto. Odlična priloga je kuskus, ki ga rahlo zabelimo z olivnim oljem.

Oceni
1234