Sestavine

  • 100 g bele čebule
  • 30 g sušenih paradižnikov (brez olja)
  • 1 strok česna
  • 50 g pancete
  • 1 limona
  • 3 velike artičoke
  • 6 žlici oljčnega olja
  • 200 fregole
  • 100 ml suhega vermuta
  • 5 kock zmrznjenega zelenjavnega demi-glaceja
  • sol, kajenski poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici naribanega parmezabna
  • 100 g mocarele
  • 3 žlice ocvte čebule

Uvod

V originalu diši po morju, saj je s Sardinije. Ker pa se artičoke dobijo tudi pri nas, botarga – sušene ikre tunov in cipljev – pa le težko, smo slednje izpustili. Nadomestila jo je ocvrta in hrustljava čebula. Zaradi pancete je lahko tudi mesna jed, vendar ne bo veliko izgubila, če vegetarijanci panceto izpustite. Kar ostane, pa je krepka zelenjavna enolončnica, z gostoto in hkrati nežnostjo dimljene fregole (ali fregule), globino in močjo zelenjavne omake – demi glace je tukaj – in srčnostjo ter sladkostjo artičok. Znajo, ni kaj, ti vročekrvni južni Italijani.

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 568 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Jakot 2013, Ščurek
 
Postopek
1

Paradižnike stresemo v vrelo vodo, pustimo kuhati 5 minut in jih na cedilu oplaknemo z mrzlo vodo. Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na tanke trakove, panceto pa na 3 cm velike kose.

2

V skodelo nalijemo 1 l vode in sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino in odstranimo vse olesenele liste), prerežemo na polovico in izrežemo seno. Nato vsako polovico narežemo na 4 do 5 kosov in jih takoj položimo v limonino vodo.

3

V široki ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen in čebulo ter pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Dodamo še panceto in pražimo dalje 3 minute. V ponev stresemo fregolo, jo malce opražimo in zalijemo z vermutom. Zavremo, malo pokuhamo in dolijemo 800 ml vode ter dodamo zmrznjene kocke demi-glaceja.

4

Fregolo kuhamo pokrito na srednji temperaturi 10 minut. Artičoke odcedimo in zamešamo v fregolo. Dušimo dalje še 12 do 15 minut.

5

Mocarelo narežemo na majhne kocke. V kuhano fregolo zamešamo parmezan, mocarelo in peteršilj Začinimo s soljo in kajenskim poprom. V ogrete krožnike naložimo fregolo z artičokami in potresemo z ocvrto čebulo.

Oceni
1234