Sestavine

  • 500 g majhnih jurčkov
  • 2 šalotki
  • 50 g ghee masla
  • 75 ml likerskega vina Madeira (ali prošeka)
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • 5 vejic svežega majarona
  • 2 žlici temne sojine omake
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • sveže mleti črni poper

Uvod

Nisi Sloven’c, če nimaš velike zaloge gobanov! Tako dolgo in težko jih čakamo, da začnejo skozi odpadlo listje kazati svoje klobuke, da si hočemo narediti čim večjo zalogo za čim daljše obdobje. Kdo ve, kdaj se bosta spet našli dobra gobja sezona in boja sreča … In potem so jih polni vsi kozarci za vlaganje in ves zamrzovalnik. Sploh kdaj jemo jurčke tudi – sveže?!

Tudi v Šoli okusov jih nekaj vložimo, za kakšno gosto zimsko juho in kak kozarec za dober praznični narezek. Toda večinoma jih pojemo, ko je njihova sezona! Zato niso le v juhi, s krompirjem in lisičkami, in ne le v omaki, s čebulo in smetano. Zato so prvi dan kar surovi, drugi dan na hitro popečeni in tretji dan še v omaki, toda malo popravljeni. Poskusite jih enkrat s sojino omako! Zraven je lahko sveži buhtelj ali stari kruh (nam je ostala krompirjeva focaccia, a brez paradižnikov).

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Jurčke očistimo in narežemo na večje kose. Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. Majaron osmukamo in lističe sesekljamo.

2

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in stekleno opražimo šalotko. Dodamo narezane jurčke, pražimo nekaj minut in dolijemo madeiro. Malce pokuhamo terzalijemo z juho in smetano.

3

Omako kuhamo na majhni temperaturi nekaj minut, nato vanjo zamešamo sojino omako in narezani majaron ter popramo. Jedilni škrob in žlico mrzle vode gladko razmešamo in z njim zgostimo omako. Postrežemo jo s krompirjevo focaccio (spečemo jo brez suhih paradižnikov).

Oceni
1234