Sestavine

  • 1 kg govejega vratu
  • 20 g ghee masla
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • sol
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička timijana
  • 2 žlički nastrgane bio limonine lupinice
  • 2 žlici sladke paprike v prahu
  • 1 žlica pekoče paprike v prahu
  • 2 sveži rdeči papriki
  • 3 velike čebule
  • 800 g krompirja
  • 1 velik koromač
  • sesekljani peteršilj

Uvod

Saj vemo, da golaža doma ne kuhate. Predolgo traja, da se meso zmehča in da se stanovanje prezrači … V gostilni pa vanj dajo preveč moke in ne spremenijo žil v želatino. Pa tako radi imate, kajne, dober golaž.

Ta sicer ni pravi, je pa vsaj tako dober! Po njem zračenje ni potrebno, saj se vse dogaja v pečici, obilnost čebule pa nadomesti pestrost zelenjave. Pa še globok je bolj od madžarskega originala! Ni, namreč, pomembna količina, temveč vsebina. Za žlico je dovolj, za okus pa ostane še veliko več od le zmehčanega mesa, saj večplastnosti ne daje le zelenjava, temveč pomagajo še drobni dodatki. Peče prijetno, limona kisli osvežilno, kumino uspešno zamenjujejo semena koriandra, krompir pa sploh ne potrebuje kruha. Pa kaj, če je pred hišo zasneženo, saj takšen golaž greje in daje energijo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 465 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
  • Priporočeno vino: Steyer Mark cuvee rdeči 2009, Steyer
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Velik pekač (najbolje litoželezni) namastimo z ghee maslom. Koriandrova semena, poper in 2 žlički soli zdrobimo v možnarju. Dodamo sesekljani česen, timijan, limonino lupinico in obe vrsti paprike ter dobro premešamo.

2

Meso očistimo (odrežemo maščobo in kite) in narežemo na 4 cm velike kocke. Papriki očistimo in narežemo na 3 cm velike kose. Koromač razpolovimo, izrežemo trdi kocen in narežemo na 5 mm debele rezine. Čebulo narežemo na kolobarje. Olupljeni krompir narežemo na 5 mm debele rezine.

3

V pekač naložimo polovico sestavin in jih potresemo s polovico začimbne mešanice. Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami in začimbami. Dolijemo 350 ml vroče vode, pokrijemo in postavimo v pečico na spodnjo rešetko za 1 uro 30 minut.

4

Med pečenjem golaž nekajkrat previdno premešamo. Na koncu izklopimo pečico in pekač pustimo v vroči pečici še 30 minut. Pred serviranjem ga potresemo s peteršiljem in po želji še dodatno z nastrgano limonino lupino.

Oceni
1234