Sestavine

  • 800 g surovega lososovega fileja s kožo
  • 3 žlice grobe soli
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 1 žlička brinovih jagod
  • 1 žlica zelenega popra v zrnu
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici gorčice
  • sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, vrtna kreša)
  • 50 ml olivnega olja
  • 75 ml repičnega olja
  • 1 jajce
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • šopek svežega kopra

Uvod

Za surovega lososa iz kvaše so mojstri sicer Švedi, ki brez njega ne morejo predvsem zvečer pred prvim majem, ki pa je posvečen čarovnicam (Valpurgina noč). Toda, zakaj bi morali gravlax vedno le kupovati, če pa ga zlahka, da le pravočasno začnemo (tri dni v kvaši!), lahko pripravimo sami?! Izberite najboljšega lososa, ki ga lahko dobite. Nož dobro nabrusite in režite počez do kože. Tradicionalno zelišče, ki ga Švedi ne izpustijo, je koper, vendar bo še boljši, če mu boste dodali mešanico svežih zelišč s svojega vrta.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 3 dni za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Cremant Bailly Lapierre rose
 
Postopek
1

Lososov file umijemo, obrišemo do suhega in odstranimo vse kosti. V možnarju zdrobimo sol, gorčična semena, brinove jagode, zeleni poper in sladkor.

2

Lososov file položimo s kožo navzdol v plitvo keramično posodo, ga enakomerno potresemo z mešanico začimb in pokrijemo s prozorno folijo.

3

Postavimo ga v hladilnik za 3 dni ter ga enkrat na dan pokapljamo s tekočino, ki se je nabrala v posodi.

4

Pred serviranjem naredimo majonezo iz jajca, obeh vrst olja in 1 žlice gorčice. Začinimo jo s soljo in poprom ter vmešamo drobno sesekljani koper.

5

Z lososa z nožem previdno postrgamo začimbe, ga oplaknemo z mrzlo vodo in dobro osušimo. Sveža zelišča drobno sesekljamo, potrebujemo 4 žlice.

6

Lososa premažemo s preostalo gorčico in potresemo z zelišči. Nato ga poševno do kože narežemo na tanjše rezine in jih naložimo na servirni pladenj.

7

Zraven ponudimo brioš kruhke, le da napravimo manjše in brez sezama. Iz testa oblikujemo krogle a 60 g, ves ostali postopek priprave in pečenja ostane enak. Pečene brioš kruhke prerežemo na polovico, premažemo z gorčično majonezo in obložimo z narezanim lososom.

Oceni