Sestavine

  • 250 g očiščenih piščančjih jetrc
  • 3 žlice repičnega olja
  • 6 rezin pancete
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 100 g rjavih šampinjonov
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 50 ml belega vina
  • sol črni poper
  • kajenski poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Čas je pri kuhanju druga najbolj pomembna kategorija, takoj za sestavinami. Toda, če morajo biti te vedno le odlične, čas ni tako ”izbirčen”. Večkrat je sicer dobro počasi, toda včasih je lahko dobro tudi hitro.

Pravzaprav je potrebno kar pohiteti, očistiti solato in skuhati krompir ali testenine. Kajti jetrca potrebujejo le, da po dimu najprej zadiši slanina, nato pa po sladkem še čebula, že so na vrsti jurčki, ki se jim hitro pridružijo jetrca. Paradižniki, ker so majhni, so dovolj le opraženi, vse skupaj pa je v raguju, ko je le zalito, z juho ali vinom. Če je tekočine več, ragu lahko prelije testenine, če manj, je krompirju dovolj že naravni sok hitrega pečenja.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Piščančja jetra obrišemo do suhega s papirjem in jih narežemo na 3 mm debele rezine. Panceto narežemo na drobne kocke. Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke rezine. Šampinjone nalistamo.

2

V veliki ponvi segrejemo žlico olja, dodamo narezano panceto in jo hrustljavo opražimo na srednji temperaturi. V ponev stresemo čebulo in pražimo 3 minute. Vmešamo še narezane gobe, rahlo solimo in popramo ter pražimo 2 minuti.

3

Nato vse potisnemo ob rob ponve, dolijemo preostalo olje in vanj stresemo narezana jetra. Med mešanjem jih pražimo na močni temperaturi nekaj minut, začinimo s kajenskim poprom in soljo ter vanje zamešamo praženo zelenjavo s panceto.

4

V ponev stresemo še paradižnike, pražimo 2 minuti in dolijemo še vino ter nekaj žlic vode. Malce pokuhamo, potresemo s peteršiljem in takoj serviramo. Odlična priloga je penasti krompirjev pire.

Oceni
1234