Sestavine

  • 1 kg manjšega mladega krompirja
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 žlic kumine v zrnu
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 žlice creme fraiche (ali kisle smetane)
  • 4 žlice zrnatega svežega sira (cottage sir)
  • 1 majhna šalotka
  • 3 vejice pehtrana

Uvod

Včasih smo ga zagrebli v žerjavico, potem pa si opekli jezik in prste. A bil je najboljši krompir! Ker nič ni več tako kot je včasih bilo ..., imamo zdaj plinski ali keramični žar, na oglje ali elektriko, s pokrovom ali dimnikom, možnosti je toliko, da nas pred vsako žar sezono mamijo z novo ponudbo ”najboljšega” roštilja. A krompir je še vedno krompir in najboljši je pečen v lupini. Zato ga zdaj najprej na pol skuhamo, nato pa do konca spečemo. Toda, pozor, še vedno je vroč....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 445 kcal/soebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Krompir umijemo, damo v široki lonec, dolijemo mrzlo vodo, solimo in dodamo rožmarin in kumino. Zavremo in kuhamo pokrito 15 minut. Kuhani krompir stresemo na cedilo in posušimo. Stresemo ga v skodelo in zmešamo z olivnim oljem.

2

Žar močno segrejemo, na rešetko naložimo naoljeni krompir in ga v približno 10 do 15 minutah hrustljavo spečemo, vmes ga nekajkrat obrnemo.

3

Pehtran osmukamo (2 žlici lističev) in drobno sesekljamo. Šalotko olupimo in prav tako zelo drobno sesekljamo. Zmešamo sir, creme fraiche, šalotko in pehtran ter začinimo s soljo in poprom. Kremo ponudimo s hrustljavim krompirjem.

Oceni
1234