Sestavine

  • 4 kiselkasta jabolka
  • 3 žlice ruma
  • 70 g mletih orehov
  • pest ameriških orehov
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 180 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 50 g zdrobljenih kakavovih zrn
  • 2 žlici kutinovega ali pomarančnega želeja

Uvod

Prevečkrat je torta le simbol praznovanja! Saj ne moremo ves čas in vedno slaviti … Kaj pa za ”navadne” dni? Zanje je potrebna torta, ki ne potrebuje sveč, ki nima nadstropij in ki bo dobra tri dni. Prvi dan brez, drugi dan s sladoledom in tretji s stepeno smetano. Če ni dovolj sočna, jo pa pogrejte.

To je prava zimska torta, ki ima rada vroči čaj, grog ali mlečno kavo, ko pade prehitro mrak in je zunaj grdo, znotraj pa toplo. Ali pa že za zajtrk, po italijansko, čeprav je njen izvor ruski. Mi smo jo le malo pomladili, da je začela še hrustati.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 420 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Tri jabolka olupimo, razrežemo na osem delov, odstranimo peške in vsak kos narežemo povprek na tanke rezine. Prelijemo jih z rumom, premešamo in pustimo stati 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Model za torto namastimo in potresemo z drobtinami. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in kakav.

3

Mehko maslo in sladkor penasto umešamo in med mešanjme dodamo jajca eno za drugim. V masleno kremo zamešamo moko in mlete orehe. Na koncu v testo previdno zamešamo še jabolčne krhlje z rumom.

4

S testom napolnimo pripravljeni model. Preostalo jabolko olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo peške. Nato jo narežemo na tanke krhlje in jih naložimo v krog na testo. V sredino naložimo ohreova jedrca. Torto pečemo na drugi rešetki od spodaj 45 minut.

5

Kutinov žele rahlo segrejemo v kozici. Pečeno torto premažemo z želejem in pustimo ohladiti na rešetki. Po želji lahko zraven torte postrežemo stepeno sladko smetano ali vanilijev sladoled.

Oceni