Sestavine

  • 3 jajca
  • 200 g zelenih špargljev
  • 1/2 zrelega avokada
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 4 sardelni fileji (inčuni)
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 1 žlička kaper

Uvod

Avokado nas je zdrave pripeljal čez zimo, nato pa nas prevzamejo šparglji, ki so divji in gojeni, beli, vijoličasti in zeleni, debeli in tanki, sprva dragi, potem pa dovolj poceni za zajtrk, kosilo večerjo, za praznik, vsak dan in celo pomlad. Zato smo jim za začetek organizirali brunch, ko je dan že dovolj dolg, da ni greh zjutraj zaspati in se zajtrk lahko zavleče do popoldneva. Če je do vikenda predaleč, pa je jajčna solata že za večerjo, z dobrim briošem in ohlajenim kozarcem za penino....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: penina Medot 48, brut
 
Postopek
1

Jajca položimo v lonec z mrzlo vodo, zavremo in jih kuhamo 8 minut. Nato jih prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del, jih narežemo na 5 cm dolge kose in blanširamo v slani vodi 1 do 2 minute (odvisno od debeline). Stresemo jih na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro osušimo.

2

Dva sardelna fileja drobno sesekljamo. Eno jajce narežemo na četrtine, preostali jajci pa na kocke. Zmešamo kis, olje, sol, poper, kapre, peteršilj in sesekljana sardelna fileja ter na koncu v marinado zamešamo na kocke narezani jajci in šparglje.

3

Avokado razpolovimo, olupimo, narežemo poprek na rezine in jih naložimo na krožnika. Nanje naložimo jajčno solato s šparglji in okrasimo z jajčnimi četrtinami in sardelnim filejem.

Oceni
1234