Sestavine

  • 12 očiščenih jakobovih pokrovač
  • 4 mlade čebule
  • 30 g svežega ingverja
  • 2 stroka česna
  • 50 g masla
  • 120 ml šampanjca
  • 7 žlic sladke smetane
  • sol poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Nekatere jedi so bolj svečane od drugih. Še posebej, ko sta v njih takšna ugledneža. Toda, kaj narediti, ko je sinoči bil pač dober razlog za nazdravljanje s šampanjcem, a ga je ostalo v steklenici še do danes? In če se še isti dan zgodi, da so v ribarnici dobili sveže Jakobove pokrovače?

Ne čakajte, ker je vsak dan eden manj! Svečano je vedno, ko so prave sestavine, ne glede na praznik, razlog ali običaj. Povrhu pa so te jakobinke tako hitro in preprosto gotovo, da nanje res nima smisla predolgo čakati. Saj je po njih lahko nekaj ”vsakdanjega”....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: Serge Mathieu, blanc de noirs, brut
 
Postopek
1

Jakobove pokrovače obrišemo do suhega in vzdolžno narežemo na dve ali tri rezine. Mlado čebulo po dolgem prerežemo na polovico in nato poševno na 3 cm dolge kose. Ingver in česen olupimo ter drobno sesekljamo.

2

V ponvi rahlo segrejemo maslo, dodamo mlado čebulo, česen in ingver ter pražimo na majhni temperaturi 3 minute. Dodamo narezane jakobinke, zvišamo temperaturo in pražimo 2 minuti. Nato zelenjavo in jakobinke poberemo iz ponve na krožnik.

3

V ponev vlijemo šampanjec, ga malce pokuhamo in dolijemo smetano. Jakobinke in zelenjavo stresemo nazaj v ponev, začinimo s soljo in poprom ter ponovno segrejemo. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem.

Oceni
1234