Sestavine

  • 1 kg klapavic
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 majhen koromač
  • 100 g korenja
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 1 večja šalotka
  • 1 strok česna
  • 2 mladi čebuli
  • 1 žlička curryja
  • 1 žlička žafranike
  • 100 ml belega vina
  • 100 ml sladke smetane
  • kajenski poper

Uvod

V Šoli okusov nam je jasno, da nismo vedno na liniji … A takšni smo in zato nas ni strah, ko priporočamo ”morskokletno”. Namreč: klapavice jejte pozimi in ne na morju! Glede prvega sicer ni velike dileme, saj je logično, da so najbolj množične školjke najboljše takrat, ko je morje sicer nemirno, a na obali je mirno. Glede drugega, da jih ne jejte na morju, pa je razlaga logična – zakaj bi jih jedli vedno na enak način?! Toliko jadranske obale in toliko školjčišč na Jadranu, a vseeno le en recept … Nič nimamo proti buzari a la olivno olje-česen-vino-kruh, toda dovolj je enkrat na leto. Dagnje pa so dobre za večkrat! Ni čudno, da imamo v Šoli okusov toliko receptov: klapavice, koriander in chorizo; bela obara s klapavicami in porom; dagnje v paradižnikovi omaki, dagnje, zelenjava in ocvrt krompirček. Zdaj pa še a la curry.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Cremant Pinot Noir, Bailly Lapierre
 
Postopek
1

Školjke temeljito umijemo, odstranimo “brado” ter zavržemo že odprte in poškodovane školjke. Olupljeno šalotko in česen narežemo na tanke kolobarje. Koromač, olupljeno korenje in stebelno zeleno narežemo na tanke rezine.

2

V širokem loncu segrejemo olje ter dodamo šalotko, korenje, koromač in stebelno zeleno. Na srednji temperaturi pražimo nekaj minut, dodamo še česen, pražimo 1 minuto in dolijemo vino. Rahlo povremo in v omako zamešamo curry, žafraniko in kajenski poper.

3

V lonec stresemo školjke in kuhamo pokrite na srednji temperaturi 3 minute oz. da se odprejo. Dolijemo sladko smetano in kuhamo še nekaj minut. Odlična priloga je hrustljava bageta ali pomfri.

Oceni
1234