Sestavine

  • 250 g korenja
  • 1 velika šalotka
  • 20 g ingverja
  • 90 g masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 50 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 200 do 300 ml piščančjega fonda
  • 1/2 žličke zelenega popra
  • 5 žlic sladke smetane
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 12 velikih kozic
  • 12 majhnih jurčkov
  • 3 žlice arašidovega olja
  • limetin sok
  • kajenski poper
  • sveži pehtran

Uvod

Morje in gozd, nasprotje, ki se privlači, jurčki in velike kozice (ali celo škampi), čez takšno kombinacijo je ni, tudi zato, ker je potrebno tako malo, le vroča ponev in le kratek čas. A ne brez Šole okusov, ki uči: le morje in gozd nista dovolj, nekaj ju mora povezati. Zato je vskočil še zelenjavni vrt …

V tem receptu so najboljše sestavine, toda iz morja in gozda odličnost potegne – korenje! Da pa korenčkov pire ne bo le baby kaša, smo mu dodali pikantnost, najprej z ingverjem in na koncu še s pehtranom. Nastala je predjed, zaradi katere bo nedeljsko mizo potrebno svečano pogrniti in zanjo povabiti.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: penina Medot 48, brut
 
Postopek
1

Korenje olupimo in narežemo na kocke. Olupljeno šalotko sesekljamo. Ingver olupimo in narežemo na majhne kocke. 35 g masla narežemo na kocke in do uporabe shranimo v hladilniku.

2

V kozici segrevamo 35 g masla in sladkor, da rahlo karamelizira. Dodamo korenje, šalotko in ingver ter malce podušimo. Zalijemo z vermutom, ga pokuhamo in dolijemo še 200 ml juhe. Dodamo še zeleni poper, rahlo solimo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi, da se korenje zmehča. Po potrebi dolivamo juho, saj na koncu potrebujemo tekočino za miksanje.

3

Kuhano korenje stresemo skupaj s tekočino v blender, dodamo sladko smetano in zmiksamo na visokih obratih do gladkega pireja. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

Jurčke narežemo na večje kose in jih na hitro opečemo v ponvi na arašidovem olju. Solimo in popramo.

5

V ponvi segrejemo 20 g masla in na hitro spečemo olupljene in osušene kozice. Začinimo jih s soljo in kajenskim poprom.

6

V korenjev pire zamešamo mrzlo maslo in sesekljani pehtran. Na ogrete krožnike naložimo korenjev pire, kozice in jurčke ter takoj serviramo.

Oceni
1234