Sestavine

  • 2 cimetovi palčki
  • 2 lovorova lista
  • 2 nageljnovi žbici (klinček)
  • 30 g masla
  • 100 g šalotke
  • 300 g kostanjev (olupljeni in vakumirani)
  • 50 ml portovca
  • 1 l zelenjavne juhe
  • sveže mleti črni poper
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 vloženi črni oreh

Uvod

Kostanji so dovolj prepoznavni in izraziti tako v aromi kot v okusu. Zato ne potrebujejo pomoči črnih tartufov, ki jim jo ponujajo številni recepti velikih svetovnih chefov. Mi smo bolj skromni, zato smo odprli ”le” kozarec doma vloženih zelenih orehov, ki so v rumovem soku v nekaj mesecih popolnoma počrneli. Njihova prepoznavnost se vsaj tako dobro kot tartufi ujema s kostanji, a ji zato ne vsiljujejo sladkobnosti premočnega vonja. Če se želite izogniti sladki smetani, lahko juhi naredite vrh iz kapučinasto spenjenega mleka.
...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 410 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Cimet, lovor in klinčke zdrobimo v možnarju, stresemo v čajno vrečko in jo zapremo. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Kostanje narežemo na manjše kocke.

2

V loncu segrejemo maslo in stekleno opražimo šalotko. Dodamo narezane kostanje, jih pražimo 1 minuto in zalijemo z juho. V lonec damo še vrečko z začimbami in juho kuhamo pokrito na majhni temperaturi 25 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dolijemo še portovec.

3

Vrečko z začimbami odstranimo in juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Nato jo pretlačimo skozi cedilo in popramo. Sladko smetano trdo stepemo.

4

Črni oreh narežemo na tanke rezine. Pred serviranjem v juho z metlico previdno zamešamo tretjino stepene smetane. Na vsak krožnik damo žlico stepene smetane, jo prelijemo s kostanjevo juho in na vrh položimo tri rezine črnega oreha.

Oceni