Kostanjeva juha in črni orehi
Sestavine
- 2 cimetovi palčki
- 2 lovorova lista
- 2 nageljnovi žbici (klinček)
- 30 g masla
- 100 g šalotke
- 300 g kostanjev (olupljeni in vakumirani)
- 50 ml portovca
- 1 l zelenjavne juhe
- sveže mleti črni poper
- 200 ml sladke smetane
- 1 vloženi črni oreh
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 410 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Cimet, lovor in klinčke zdrobimo v možnarju, stresemo v čajno vrečko in jo zapremo. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Kostanje narežemo na manjše kocke.
V loncu segrejemo maslo in stekleno opražimo šalotko. Dodamo narezane kostanje, jih pražimo 1 minuto in zalijemo z juho. V lonec damo še vrečko z začimbami in juho kuhamo pokrito na majhni temperaturi 25 minut. Pet minut pred koncem kuhanja dolijemo še portovec.
Vrečko z začimbami odstranimo in juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Nato jo pretlačimo skozi cedilo in popramo. Sladko smetano trdo stepemo.
Črni oreh narežemo na tanke rezine. Pred serviranjem v juho z metlico previdno zamešamo tretjino stepene smetane. Na vsak krožnik damo žlico stepene smetane, jo prelijemo s kostanjevo juho in na vrh položimo tri rezine črnega oreha.