Sestavine

  • 400 g bele moke (npr. tip 480)
  • 6 g soli
  • 3 g suhega kvasa ali 14 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 80 g krompirjevega pireja (instant v prahu)
  • 3 dl mlačne vode
  • sušeni paradižniki (vloženi v olivnem olju)
  • zelene ali črne olive
  • olivno olje
  • solni cvet

Uvod

Nekatere jedi so temeljne. Pravzaprav so ravno te nujno potrebne za kreativnost. Ne da se vsega ves čas spreminjati in izmišljati. Nekaj mora ostati vedno enako. Tako kot focaccia. Ploščat mlinec iz močno kvašenega testa jo poimenuje Kuharska enciklopedija. Receptov zanjo je vsaj toliko kot za testo za pizzo. Zato nima smisla iskati vedno še enega novega, drugačnega. Odkar je z njo zadovoljen, jo le še ponavlja. Saj ona poskrbi, da je zraven vedno kaj drugega.

Krompir ji da višino, zračnost, mehkobo. Ko uporabi večji pekač, je nižja in zato bolj hrustljava, z manjšim je višja, voljna in penasta. Skrivnost uspeha pa je pravzaprav bližnjica, ki je niti njej ne razkrije. Le kaj bi si mislila, če bi vedela, da uporabi kar krompirjev pire iz vrečke?! Priznam, včasih je potrebno tudi tako. Glavno, da je vesela!...

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+1 ura 30 minut za vzhajanje)
 
Postopek
1

Suhe sestavine je dobro premešal, dolil vodo in jih zgnetel v gladko testo (če je testo presuho, dolijte še nekaj kapljic vode). Voljno testo je oblikoval v kepo, jo položil v posodo, pokril s prozorno folijo in pustil vzhajati preko noči v hladilniku ali normalno 1 uro na toplem.

2

Naslednji dan (ali po 1 uri) je testo malo pomokal in ponovno pregnetel. Pekač (24 x 22 cm) je namastil z olivnim oljem in v njem raztegnil testo, ga pokril s kuhinjsko krpo in pustil vzhajati najmanj 30 minut.

3

Pečico se segrel na 200 stopinj. Paradižnike je odcedil in narezal na 1 cm velike kocke. Olive je izkoščičil in narezal. V testo je z ročajem kuhalnice naredil luknje v razmaku 2 cm in vanje izmenično polagal narezani paradižnik in olive. Na koncu je vse skupaj potresel s solnim cvetom, pokapljal z olivnim oljem in pekel v pečici na drugi rešetki od spodaj 10 minut.

4

Temperaturo v pečici je znižal na 175 stopinj in pekel še 15 do 20 minut oz. do zlato rumene barve (paradižniki se ne smejo zažgati). Pečeno focaccio je zvrnil na rešetko in jo pustil ohladiti.

Oceni
1234