Sestavine

  • 500 g čvrstega krompirja
  • 1 majhen por (ca. 100 g)
  • 1 strok česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol
  • kajenski poper
  • 60 ml suhega belega vina
  • 400 do 500 ml zelenjavne juhe
  • 60 ml sladke smetane
  • 2 žlici parmezana
  • 50 g dimljenega sira
  • 40 g drobtin
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica nastrgane limonine lupinice
  • 3 vejice bazilike
  • 6 glavic siljenega radiča
  • sveže mleti poper
  • 1 žlička staranega balzamičnega kisa

Uvod

”Si jutri ti na vrsti?” Vprašanje je povedalo, ne vprašalo. Saj nimata njenih in njegovih dni. Saj kuha ona, le včasih pa tudi on. Saj ni izrazil želje, da bi bil ravno jutri ta včasih. ”Sprašujem, ker že dolgo nisi bil,” je zato pojasnila, da zanj ni bilo več umika. ”Uf, nisem pripravljen, nič nisem razmišljal o tem, ne vem, kaj bi naredil, saj sploh ne vem, kaj je v hladilniku …” se je izmotaval, zato mu je pomagala. ”Krompir imamo vedno doma! Toda, prosim, ne spet tisti tvoj zos. Saj je dober, enkrat letno …”

Če noče zosa, bo pa omaka! ”Si za rižoto,” ga je zanimalo. ”Kaj ne bo krompir?” Včasih mu pa le uspe, da jo preseneti. ”Krompirjeva rižota!” Kar je bilo najprej skepsa, se je na koncu spremenilo v poljub. ”Takšno krompirjevo omako pa lahko narediš večkrat na leto!” ga je pohvalila.

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 573 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Krompir je olupil in narezal na ½ cm velike kocke. Por je po dolgem prerezal na polovico in ga narezal na ½ cm debele kolobarje. Olupljeni česen je drobno sesekljal.

2

V ponvi z visokim robom (za rižote) je rahlo segrel 2 žlici olja, vanj stresel por in česen, pražil 1 minuto in dodal narezani krompir. Začinil je s soljo in kajenskim poprom ter med mešanjem pražil 3 minute. Zalil je z vinom, ga pokuhal in dolil juho. Na srednji vročini je kuhal krompir 15 do 20 minut. Po 10 minutah kuhanja je dolil še sladko smetano.

3

Sir je naribal. Baziliko je narezal na trakove. V majhni ponvi je segrel maslo, dodal drobtine in jih pražil do zlato rjave barve. V pražene drobtine je zamešal limonovo lupinico.

4

Glave radiča je po dolgem prerezal na polovico. V veliki ponvi je segrel preostalo olje, vanj položil prerezani radič in ga pražil na majhni vročini 5 minut. Vmes ga je enkrat obrnil. Pečeni radič je začinil s soljo in poprom ter vmešal balzamični kis. Krompirjevo rižoto je naložil v globoka krožnika in potresel z drobtinami in preostalo narezano baziliko. Radič je ponudil posebej na drugem krožniku.

5

V krompirjevo rižoto je zamešal parmezan, naribani sir in polovico bazilike ter jo naložil na ogreta krožnika. Potresel jo je z drobtinami in preostalo narezano baziliko. Radič je ponudil posebej na drugem krožniku.

Oceni
1234