Sestavine

  • 500 ml sladke smetane (32% maščobe)
  • 1 strok česna
  • 120 g tolminskega sira
  • 100 g aromatičnega mehkega sira (munster, brie)
  • 4 srednje veliki krompirji
  • sol, poper
  • ½ žličke začimbne mešanice Quatre-epices (ali mleti muškatni orešček)
  • črni tartuf
  • maslo

Uvod

Ujemanje je vrhunsko! Sestavine: krompir, smetana, česen in sir. Barva: od bele do rjave, od svetlo do temno rumene. Tekstura: na vrhu je tanko in hrustljavo, pod skorjo je globoko in mehko, tekoče in kremasto. Aroma: dve vrsti sira se dopolnjujeta, česen se meša, tartufi nadvladajo. Okus: vsak posamezen se žrtvuje za skupno dobro, torej, nadokus!

Če ne bi bil v kozarcu in v vodni kopeli, bi mu rekli kar gratin. Toda potem ne bi bil tako žlahten in poseben, tako preprost pa hkrati eleganten.

Če je brez tartufov, je lahko s penino, če z njimi, pa kar s šampanjcem. Toda hkrati ni izbirčen, saj zmore od lahkih belih, do težkih rdečih. Torej ni res, da smetana nima rada vin. Res je, da ni pravil!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Ana cuvee 2007, Mlečnik
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Zmešamo sladko smetano in stisnjeni česen ter začinimo s soljo in začimbno mešanico. Sir narežemo na tanke rezine. Kozarce za vlaganje (a 200 ml) namastimo z maslom.

2

Krompir olupimo in narežemo na 2 mm tanke rezine. V kozarce damo 3 krompirjeve rezine, 3 rezine tolminskega sira, prelijemo z malo smetane, 3 krompirjeve rezine, 2 rezini mehkega sira, malo smetane, 3 krompirjeve rezine in tolminski sir. Prelijemo s preostalo smetano.

3

Kozarce postavimo v globok pekač, vanj nalijemo do tričetrt vročo vodo in ga postavimo v sredino pečice za 40 do 45 minut. Če površina preveč potemni, zmanjšamo temperaturo v pečici. Kozarce nato poberemo iz pekača in pustimo stati 5 minut. Po želji po vrhu potresemo z nahobljanimi in naribanimi tartufi.

Oceni
1234