Sestavine

  • 225 g moke (tip 550)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 in ½ žličke soli
  • 8 žajbljevih listov
  • 50 g cheddar sira v rezinah
  • 200 g pastinaka
  • 2 jajci
  • moka za posipanje

Uvod

Skrivnost dobrega kruha je v tem, da ni nobene skrivnosti … Zato, ker za dober kruh potrebujemo le moko, vodo in malo soli. A zato včasih malo predolgo traja. In zraven potrebujemo še kaj za namazat.

Potemtakem je ta kruh izjema. Je sirov, a tudi zelenjavni, in še zeliščni povrhu, zato je samozadosten, saj ne potrebuje ne namaza in ne priloge. Je tudi hiter, saj pecilni prašek ne potrebuje vzhajanja. In je – zaradi jajc – tako lepo rumen, da gre rujno odlično zraven.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 18 kosov
  • Hranilna vrednost: 70 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Žajbljeve liste narežemo povprek na zelo tanke trakove. Cheddar sir narežemo na majhne kocke. Pastinak olupimo in naribamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2

V moko zamešamo naribani pastinak, nato pa še žajbelj in sir. Jajci razžvrkljamo z 1 žlico mrzle vode in zamešamo v moko. Vse skupaj znmešamo v gladko testo. S pomokanimi rokami ga malce pregnetemo in oblikujemo v 25 cm dolgi hlebec.

3

Hlebec položimo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Z ostrim nožem zarežemo po dolgem v testo ½ cm globoko in po vrhu rahlo potresemo z moko. Kruh pečemo na drugi rešetki od spodaj 35 do 40 minut, da skorjica lepo porjavi. Pečeni kruh ohladimo na rešetki.

Oceni
1234