Sestavine

  • 100 g čebule
  • 100 g masla
  • sol
  • 750 g belega zelja
  • 2 velika stroka česna
  • 4 šalotke
  • 3 žlice repičnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 125 ml belega vina
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • kajenski poper
  • sveže mleti črni poper
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • 200 g posušenih kruhovih kock ali 500 g belega kruha (od prejšnjega dne)
  • 150 g dimljene slanine
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička posušenega majarona
  • muškatni orešček
  • 300 ml mleka
  • 3 jajca
  • 2 žlici moke
  • sveži drobnjak

Uvod

Začnejo se novembra in se vijejo čez celo zimo. Vrste pred najboljšim čebrom kislega zelja na naših tržnicah … Ni kaj, je res dobro in zimskega mraza ne bi zmogli brez kislega zelja in njegovih ”prilog”, od kolin do pečenk. Toda, nam je to predolgo in zato dolgočasno! Reši pa nas spet zelje, le da se mu reče – sladko. Pa čeprav tudi to ne bi bilo pol tako dobro, če ne bi bilo še kislo. Šola okusov: dodajte jabolčni kis, ko je zelje že gotovo.

Čeprav so le cmoki, pa s tem še ni konec novih spoznanj. Torej: zato nismo vegetarijanci, ker imamo radi takšne zelenjavne jedi; slanine je malo, a da veliko. In: ni pa dobro pretiravati, zato smo ocvirke izpustili in jih nadomestili s čebulo ter maslom. Ker je čebulo v njem potrebno ”vložiti” (confirati), ga ostane še za cmoke.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 866 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay Breg 2011, Marof
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo in v njem pražimo čebulo na srednji temperaturi 20 minut oz. do zlato rjave barve. Čebulo nato solimo in popramo ter postavimo na stran.

2

Zelje razrežemo na štiri dele in nato narežemo na 1 cm debele trakove. Preostali olupljeni šalotki narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. V široki posodi ali ponvi segrejemo olje in stekleno opražimo šalotko. Dodamo česen in narezano zelje, pražimo 2 minuti ter potresemo s sladkorjem in kumino. Rahlo karameliziramo, dolijemo vino in juho, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter kuhamo na srednji temperaturi 20 minut.

3

Če bomo za cmoke uporabili stari kruh, ga najprej narežemo na majhne kocke. Dve šalotki drobno sesekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Mleko zavremo.

4

V ponvi pražimo slanino na srednji temperaturi do hrustjavosti. Dodamo 2 žlici masla od pražene čebule in sesekljano šalotko ter pražimo 1 minuto. Praženo slanino skupaj z vročim mlekom in peteršiljem zamešamo v kruhove kocke. Začinimo s soljo in poprom ter pustimo stati 15 minut.

5

Kruhovi masi dodamo jajca, dobro premešamo in oblikujemo 8 enako velikih cmokov. Zavremo slano vodo, vanjo položimo cmoke in jih kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

6

Praženo čebulo rahlo segrejemo. Na ogrete krožnike naložimo dušeno zelje in kruhov cmok. Potresemo ga s praženo čebulo in po želji z drobnjakom.

Oceni
1234