Sestavine

  • 300 g starih žemljic
  • 80 g čebule
  • 1 velik strok česna
  • 2 žlici masla
  • 200 ml mleka
  • sol, sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 60 g peteršilja
  • 150 g gouda sira
  • 3 jajca
  • 20 g naribanega parmezana

Uvod

Ni naš namen, da bi pozabili na izročilo, ki se prenaša iz roda v rod. Saj je tudi pri nas enako, za kruhove cmoke je mamin recept, ki ji ga je zapustila njena mama, njej pa njena, njej njena in njej ... K ”segedinarju”, ki je od babice, pač ni boljše priloge. Toda, kaj bomo pa mi zapustili novim rodovom? Zato ni dobro le staro, temveč kdaj tudi novo. Ti novi cmoki so namreč idealna spremljava ”stari” rački in novemu rdečemu zelju....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 24 cmokov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Žemljice narežemo na tanke rezine in stresemo v široko skodelo. Olupljeno čebulo in česen sesekljamo ter stekleno opražimo v majhnem loncu na maslu. Dolijemo mleko, zavremo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Rahlo ohladimo.

2

Peteršilj osmukamo, lističe grobo sesekljamo in stresemo v blender. Dolijemo mleko in fino zmiksamo. Jajca razvžrkljamo in skupaj s peteršiljevim mlekom prelijemo preko narezanih žemljic, dobro pregnetemo in maso pustimo stati 20 minut.

3

Sir grobo naribamo in vmešamo v kruhovo maso. Z mokrimi rokami oblikujemo 24 majhnih cmočkov in jih do kuhanja shranimo na hladnem. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo cmoke, zmanjšamo temperaturo in jih kuhamo odkrite na majhni temperaturi 8 minut.

4

Kuhane cmoke temeljito odcedimo, naložimo v ogreto servirno posodo in potresemo s parmezanom.

Oceni
1234