Sestavine

  • 6 listov lazanje (brez kuhanja)
  • 400 g muškatne buče
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 3 stroki česna
  • košček ingverja (velikost oreha)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • kajenski poper
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 150 g mocarele
  • 200 g svežih jurčkov
  • 1 šalotka
  • 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina
  • 100 g kuhanih kostanjev (vakumiranih)
  • 5 žlic naribanega parmezana

Uvod

Jeseni nam je včasih žal za poletjem. To je zato recept, da nas potolaži! Kajti z njim je jesen tudi v dežju in mrazu najlepši letni čas. To je jed, ki je polna pisanih jesenskih barv, ki so vsak dan drugačne in še lepše. To so jesenski okusi, ki jih združujejo sprehodi po gozdu in njegovi listnati preprogi. To je jesenska stalnica, zaradi katere komaj čakamo, da je spet leto naokrog, pa čeprav smo zato za novo lazanjo starejši. To je šola okusov, saj buča zamenja bešamel, jurčki in kostanji pa meso.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2004, Bretz
 
Postopek
1

Olupljeno bučo narežemo na majhne kocke. Dva stroka česna in ingver olupimo in drobno sesekljamo. V posodi segrejemo 2 žlici olja, stekleno opražimo česen in ingver, dodamo narezano bučo, pražimo 2 minuti in zalijemo z juho. Rahlo solimo in kuhamo do mehkega. Nato vse skupaj zmiksamo v pire in začinimo s kajenskim poprom in po potrebi s soljo.

2

Jurčke narežemo na debeljše rezine. Šalotko narežemo na kolobarje in preostali česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo preostalo olje, na hitro opražimo šalotko, česen in rožmarin ter dodamo jurčke Pražimo jih 3 minute ter začinimo s soljo in poprom. Kostanje grobo sesekljamo. Mocarelo narežemo na rezine.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V namaščeni model položimo dva lista lazanje in premažemo z bučnim pirejem. Nanj naložimo polovico jurčkov potresemo s polovico kostanjev in polovico mocarele, pokapljamo z bučnim pirejem, potresemo z žlico parmezana in prekrijemo z listom lazanje.

4

Postopek ponovimo s preostalimi sestavinami, zadnja plast je testenina, ki jo premažemo z bučnim pirejem in potresemo s parmezanom. Lazanjo pečemo v sredini pečice 30 do 35 minut, jo vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut.

Oceni
1234