Sestavine

  • 2 mladi kumari
  • olje oljne ogrščice
  • beli poper
  • limonov sok
  • sveži ingver
  • morska sol
  • creme fraiche ali kisla smetana
  • tabasco omaka
  • strok rdečega čilija
  • sveži koriander
  • 2 limeti
  • 1 žlica sladkorja
  • 4 veliki ali 8 majhnih lignjev
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica kurkume v prahu
  • 1/2 žlice čilija v prahu
  • 1/4 žličke mletega popra
  • 1/2 žlice čebule v prahu
  • 1/2 žlice česna v prahu
  • 1/2 žličke soli
  • olje za fritiranje

Uvod

Sveže ocvrti lignji na osvežilni kumarični solati. Nič pretresljivega, kaj ne … Če dodate bogastvo začimb in zelišč, pa takšna predjed, ki je zvečer lahko tudi samostojna jed, poskrbi za razburljivost. Peče, hladi, greje, greni, sladka in še marsikaj. Čim bolj jadranski so lignji, tem boljše bo. In, kar je tudi pomembno, kajne: zelo hitro!

Hkrati pa imate še izbiro - kumarično solato, ki je lahko hladna, a zato zelo pikantna (čili, koriander), ali toplo-mlačna, a zato nežna in bolj samostojna (oljna ogrščica, kisla smetana).

Ko je v kozarcu zraven še kaj penečega in modno rožnatega (rose), se lahko začne celo slavje ali nadaljuje piknik!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 475 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: penina Zemono Rose
 
Postopek
1

Kumari olupimo, odstranimo pečke in narežemo na kocke ali tanke kolobarje (po želji). Varianta 1: zmešamo limetin sok, nastrgano limetino lupino, na trakove narezan čili, sladkor in sol, vmešamo na kolobarje narezano kumaro in sveži koriander ter mariniramo 15 minut. Varianta 2: na kocke narezano kumaro pražimo 1 minuto na olju oljne ogrščice, odstavimo in v posodi zmešamo z belim poprom, limonovim sokom, sveže naribanim ingverjem in soljo ter mariniramo 20 minut.

2

Očiščene lignje narežemo na kolobarje. Zmešamo moko, kurkumo, čili v prahu, mleti poper, čebulo in česen v prahu ter sol. V tej mešanici povaljamo narezane lignje, jih hrustljavo ocvremo v vročem olju in odcedimo na kuhinjskem papirju.

3

Creme fraiche gladko razmešamo z malo limonovega soka, tabascom, soljo in poprom. Na krožnike naložimo na kocke narezane kumare, ocvrte lignje in smetanovo kremo. V kozarce pa naložimo marinirane kolobarje kumare, nanje hrustljave lignje in potresemo s trakovi limetine lupine.

Oceni
1234