Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • 250 g svežih sivk
  • 1 šalotka
  • 2 jajci
  • 150 ml sladke smetane
  • sveže mleti poper, sol
  • kajenski poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 120 g sira (cheddar, gouda)

Uvod

Dobri recepti nikoli ne zastarajo. Čeprav ima zvezek ušesa in je pisava v njem zbledela, je potrebno še vedno jeseni v gozd, ko sivke razveselijo v ”jatah”, pa po solato, radič v čim več barvah, na trg, in je danes tako dobro kot je bilo včasih. Takrat še vedeli nismo, kaj je to quiche, zato nas je prepričala preprostost osnove, ki jo je dalo kar listnato testo. Le preliv smo malo zmanjšali, toda izboljšali, le grenkost radiča smo omilili s pikantnostjo česna in z umamijem bučnega olja. Še vedno pa je njemu boljše, če na vrh grobo namelje poper, njej pa, če lahko malo pusti, za zvečer, seveda.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Listnato testo odtajamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za pečenje (24 x 20 cm) namastimo. Testo tanko razvaljamo na pomokani površini na velikost 28 x 24 cm) in ga položimo v pekač ter robove zavihamo čez pekač. Dno večkrat prebodemo z vilicami in testo pečemo v sredini pečice 10 minut.

2

Sivke narežemo na manjše kose. Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje, stekleno opražimo šalotko, dodamo gobe in jih med mešanjem pražimo nekaj minut. Solimo in popramo ter vmešamo peteršilj. Jajci, smetano, sol in kajenski poper razžvrkljamo. Sir grobo naribamo in ga zamešamo v jajčno maso.

3

Po testu potresemo pečene gobe, prelijemo z jajčno maso in pečemo v sredini pečice 30 minut. Ponudimo z jesenskim radičem.

Oceni
1234