Sestavine

  • 2 lososova fileja (a 150 g)
  • 1 žlička sesekljanega ingverja
  • 2 tanki mladi čebuli
  • 1 majhen strok česna
  • kajenski poper
  • sol
  • 2 tanki rezini limone
  • 1 žlica sesekljanega svežega koriandra
  • 4 žlice olivnega olja

Uvod

Ona je hotela kuhano, on pa pečeno. Zato je zanjo dal lososa v folijo, zase pa folijo na žar. Kar je vmes natrgal na zeliščnem vrtu, je zadovoljilo oba. Oziroma vse tri, saj je še kuža dobil svoj zavitek, namesto s koriandrom z bučko, in z manj začimbami.

Losos se pusti na žaru speči le s kožo, pa še potem se ne more odločiti, bo koža hrustljava ali bo meso izsušeno. Zato je folija najboljša rešitev, v njej ostane riba sočna, zelišča pa ji nevtralizirajo maščobnost. Žar naj bo vroč in vse skupaj naj traja le nekaj minut.

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 317 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
 
Postopek
1

Mlado čebulo je po dolgem prerezal na polovico in nato narezal na majhne kocke. Česen je olupil in zelo drobno sesekljal. V olje je zamešal ingver, mlado čebulo in česen ter začinil s soljo in kajenskim poprom.

2

Večji list alu folije je namastil z oljem, nanj položil lososov file, ga začinil s soljo in limonovim sokom ter prelil s polovico zeliščnega olja. Potresel je s polovico koriandra in folijo zvil tako, da je nastal paketek. Postopek je ponovil še s preostalim filejem in sestavinami.

3

Lososa je pekel na žaru na močni temperaturi 4 minute. Odlična priloga je krompirjev pire z wasabijem (v penasti krompirjev pire je zamešal 1 žlico wasabijeve paste).

Oceni
1234