Sestavine

  • 250 g testenine (penne rigate)
  • 500 g blitve
  • 3 šalotke
  • 3 stroki česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • muškatni orešček
  • 200 ml sladke smetane
  • 60 g naribanega parmezana
  • 250 g mocarele
  • 120 g gorgonzole
  • 60 g posušenih paradižnikov v olju
  • 2 jajci
  • 3 žlice drobtin

Uvod

Blitvi odrežemo mehke liste, a kaj potem naredimo s trdimi stebli? Ona v pečici zapeče narastek iz testenin in gorgonzole, ki mu sočnost dajejo zeleni deli blitve, on pa na žaru do črnih robov in rjavih žigov zapeče kocene, kot da bi julija še rasli šparglji. Gorgonzola in posušeni paradižniki dajejo narastku pikantno sladkost, krema iz sardelnih filejev, posušenih čilijev in česna, osvežena z limonovim sokom, pa steblom z žara pekočo slanost. Kombinacija je pripravljena, da jo s svojo pitno trpkostjo poplakne črnina prekmurskega zweigelta.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Zweigelt 2015, Marof
 
Postopek
1

Testenine skuhamo po navodilu z embalaže al dente, jih stresemo v cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Blitvo očistimo oz. izrežemo steblo in liste blanširamo v slani vodi 2 minuti, nato jih odcedimo in stresemo v posodo z ledeno mrzlo vodo. Blitvo odecdimo, iztisnemo vodo in jo grobo sesekljamo.

2

Stebla blitve kuhamo v slani vodi 5 minut, nato jih oplaknemo pod mrzlo vodo in obrišemo do suhega. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Keramične modele za pečenje (premer 12 cm) obložimo s peki papirjem.

3

Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo in pražimo v ponvi v 2 žlicah olja 3 minute. Vmešamo blitvo in dušimo še 5 minut. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dolijemo smetano in kremasto pokuhamo, vmešamo 40 g parmezana in ponev postavimo na stran.

4

Mocarelo in gorgonzolo narežemo na majhne kocke. Posušene paradižnike narežemo na trakove. Zmešamo testenine, blitvo, obe vrsti sira in paradižnike. Jajci razžvrkljamo in vmešamo v testenine. Vse skupaj krepko začinimo s soljo in poprom.

5

V majhni posodi zmešamo preostalo olje, drobtine in preostali parmezan. S testeninami napolnimo pripravljene modele, potresemo z drobtinami in pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut.

6

Stebla blitve spečemo na vročem žaru in jih pred serviranjem prelijemo z omako, ki smo jo v možnarju zmešali iz dveh sesekljanih sardelnih filejev, 1 majhnega stroka česna, ščepcem zdrobljenega posušenega čilija in limonovega soka. Ponudimo jih zraven narastka.

Oceni
1234