Sestavine

  • 600 g ohrovta
  • 150 g korenja
  • 150 g pastinaka
  • 350 g krompirja
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1,5 l zelenjavne juhe
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica cele kumine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1 žlica pekoče dimljene paprike
  • sol, poper
  • 120 g grobega bulgurja
  • sveže nariban hren
  • 4 žlice kisle smetane

Uvod

Ko je vroče, pekoče najbolj ohladi. Kaj pa najbolj pogreje, ko je mrzlo? Občutek imamo, da mora biti na krožniku veliko teže, maščobe, živali … Poskusite tudi pozimi s pekočim, a zato z bolj zimsko-gostim. Enolončnica, ki v ustih vročino ustvari s pomočjo dimljene mlete paprike, gostoto pa z drobnim bulgurjem, ki je poln proteinov, mineralov, vlaknin, vitamina D, a ne kalorij. Nadomesti riž in testenine, zato je njegova ”pašta” dosti lažja in tudi bolj zdrava. Z ohrovtom, ki je tipična zimska zelenjava, sta se dobro ujela tudi z ribanim hrenom, potresenim na žlico kisle smetane na vrhu enolončnice. Le še kos kruha in je vse do zajtrka pravi dietni dan....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 457 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Ohrovt očistimo, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na manjše kose. Korenje in pastinak olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in nato narežemo na 2 cm velike kose. Krompir olupimo in na 1,5 cm velike kocke.

2

V velikem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in česen, stekleno opražimo ter v lonec stresemo še korenje, pastinak in krompir. Pražimo 3 minute, nato vmešamo paradižnikovo mezgo in obe vrsti paprike, podušimo in zalijemo z juho. Dodamo še narezani ohrovt in kumino ter kuhamo pokrito 35 do 40 minut. Po 15 minutah kuhanja stresemo v lonec še bulgur.

3

Pred serviranjem enolončnico začinimo s soljo in poprom, potresemo z naribanim hrenom in na vrh damo še žlico kisle smetane.

Oceni
1234