Sestavine

  • 300 g panettone peciva
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 3 jajca
  • 4 žlice kokosovega sladkorja
  • 40 g temne čokolade (70 %)
  • 100 g masla
  • 70 g sladkorja v prahu
  • sol
  • vanilijeva sredica
  • 1 rumenjak
  • 75 ml bourbon viskija

Uvod

Od božiča je ostalo še nekaj panettona, tradicionalnega italijanskega božičnega vzhajanega kolača, od starega leta pa še malo orehove potice, tradicionalne spremljevalke  vseh velikih slovenskih praznikov. Nič ne de, če je oboje že malo suho, saj bo v spremenjenem kruhovem narastku, ki je sicer tradicionalna poslastica gostije iz ostankov, zelo sočno. Kdor ne verjame, naj poskusi le omako, a pozor, da se ne napije(te). Maslena omaka z bourbonom je tisti dodatek, ki ”navadne ostanke” spremeni v tradicionalni posladek shujševalnega januarja, ko se z enolončnicami vedno trudimo odpraviti posledice veselega decembra, a po njih vselej potrebujemo še nekaj ”malega”.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 685 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Posodo za narastke dobro namastimo. Panettone narežemo na 1 cm debele rezine. Čokolado drobno sesekljamo. V posodi z metlico gladko zmešamo jajca, smetano, mleko in 3 žlice sladkorja.

2

V namaščeni model naložimo plast narezanega peciva, prelijemo s polovico jajčne kreme in potresemo s čokolado. Pokrijemo z drugo polovico peciva in prelijemo s preostalo kremo. Potresemo z žlico sladkorja in postavimo v sredino pečice za 35 do 40 minut.

3

Medtem v posodi nad soparo stopimo maslo. Z metlico vmešamo sladkor, krepki ščepec soli in vanilijo. Mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Nato dolijemo viski in vmešamo še rumenjak. Omako med stepanjem kuhamo nad soparo toliko časa, da se zgosti.

4

Pečeni narastek vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na kocke in pred serviranjem prelijemo z bourbon omako.

Oceni
1234