Sestavine

  • 350 g zelo zrelega paradižnika
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen rdeči čili
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 200 ml paradižnikovega soka
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • sveže mleti poper
  • 300 ml mleka
  • velik šopek bazilike
  • sol

Uvod

Če bo več pene, bo kapučino, če manj (kot na sliki) pa makjato. Pomembno je, da je pod njim dovolj paradižnikove juhe, ki ni običajna, zato jo lahko danes toplo, jutri pa hladno. Primerno za vrtno zabavo z žarom, ko z žara že diši, a meso še ni....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Malvazija 2015, Monterosso
 
Postopek
1

Šalotki olupimo, čiliju odstranimo semenje in oboje drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na kocke. Na olju stekleno opražimo šalotko, dodamo narezan paradižnik in čili ter pražimo nekaj minut. Potresemo s sladkorjem, ga rahlo karameliziramo ter vmešamo še mezgo. Dolijemo kis, zavremo in zalijemo s paradižnikovim sokom in juho.

2

Juho kuhamo pokrito na majhni temperaturi 10 minut. Nato jo zmiksamo, pretlačimo skozi cedilo, začinimo s soljo in poprom ter dobro ohladimo v hladilniku.

3

Baziliko osmukamo in lističe shranimo. Stebla, mleko in olupljeni česen zavremo in odstavimo s štedilnika. Solimo in pustimo stati 20 minut.

4

Nato odstranimo stebla in česen, dodamo narezane bazilikine lističe,vse skupaj zmiksamo in precedimo. Pred serviranjem mleko spenimo s paličnim mešalnikom ali v penilniku za mleko.

5

Juho nalijemo v servirne kozarce in z žlico vlijemo na vrh spenjeno mleko. Zraven serviramo kos bagete, premazan z zeliščnim pestom (bazilika, peteršilj, pehtran…).

Oceni
1234