Sestavine

  • 4 večji zreli pelati
  • 12 različnih paradižnikov (rumeni, oranžni, zeleni)
  • 2 stroka česna
  • 1 strok rdečega čilija
  • 20 g ingverja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1/2 žličke kumine
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 70 g kokosove kreme
  • sesekljani peteršilj ali koriander
  • sol, poper

Uvod

Vem, komaj čakate, da mine to poletje. Če ne zaradi vročine, pa zaradi paradižnika … Sicer pa sta oba ”pojava” tesno povezana. Bolj je vroče, bolj paradižnik raste in več ga pojemo, ker v tej vročini najboljše odžeja in nasiti. Toda, prosim, ne jutri že spet paradižnik!

Kaj pa, če je sicer spet paradižnik, toda vendarle čisto drugače? Če pa še kar raste, če je še vedno poletno, vroče in lepo, če je tako hitro pripravljen in tako paše … Zato smo ga počasi pražili, mu dodali razburljivost, iz njega naredili omako, ki smo jo zgostili s kokosovo kremo in tako ustvarili kari, ob katerem, seveda, ne boste kruha, temveč riž. Kdor ne more brez mesa, naj doda še čufte.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Olupljeni česen in ingver narežemo na zelo tanke rezine. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. Pelate blanširamo, olupimo in narežemo na kocke.

2

V globoki ponvi rahlo segrejemo olje ter dodamo česen, ingver in čili. Na srednji temperaturi pražimo 2 minuti, nato vmešamo koriander, kurkumo, kumino in kardamom. V ponev stresemo še narezane pelate in dolijemo 75 ml vode. Kuhamo 10 minut, da dobimo gostljato omako ter jo začinimo s soljo in poprom.

3

Preostale paradižnike (velike in majhne) povprek prerežemo na polovico in jih naložimo v omako s prerezano stranjo navzdol. Na majhni temperaturi jih dušimo 7 minut, nato jih obrnemo in dušimo še 5 minut. Vmešamo kokosovo kremo in ponev odstavimo s štedilnika. Pred serviranjem kari potresemo s peteršiljem in zraven ponudimo jasminov riž.

Oceni
1234