Sestavine

  • 300 g riža za rižoto (Arborio
  • Carnaroli)
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 4 zreli pelati
  • 300 ml paradižnikovega soka
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 3 žlice olivnega olja
  • 100 ml suhega belega vina
  • sladkor
  • sol, sveže mleti poper
  • 125 g bivolje mocarele
  • 10 velikih zelenih oliv
  • 5 vejic bazilike
  • 30 g mrzlega masla
  • 3 žlice naribanega parmezana

Uvod

Bolj se rdečijo, bolj me je strah. Da bi nam zmanjkalo paradižnikovih receptov … Toda, brez skrbi, to je nemogoče! Zakaj, torej, ne tudi rižota? Saj vanjo večkrat damo še kaj paradižnika, a nikoli toliko. Tokrat pa naj bo pošteno rdeča in pošteno napolnjena z umamijem. Kolikor ni sama dovolj kremna – ste že premalo mešali -, bo za to poskrbela mocarela, a le, če jo boste nadrobili in če bo prava, torej bivolja. Ne pozabite na baziliko, v rižoti in na njej. Bolj divja, boljša je.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 636 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šalotki in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Zavremo paradižnikov sok in zelenjavno juho. Olive narežemo na kose in odstranimo pečke. Pelate blanširamo, olupimo, odstranimo semenje in narežemo na drobne kocke.

2

V kozici na olju pražimo šalotko, česen in olive na srednji temperaturi 2 minuti. Vmešamo riž, ga malce popražimo in dolijemo vino. Zavremo in vino skoraj v celoti pustimo pokuhati. Vmešamo narezane pelate, zalijemo z zajemalko paradižnikovega fonda in med stalnim mešanjem ter dodajanjem tekočine kuhamo riž 16 do 18 minut. Na koncu rižoto začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja.

3

Mocarelo natrgamo na majhne kose. Baziliko osmukamo in lističe drobno narežemo. V rižoto zamešamo maslo, 1 žlico parmezana, baziliko in mocarelo ter pustimo stati 1 minuto. Pred serviranjem potresemo s preostalim parmezanom in okrasimo z lističi bazilike.

Oceni
1234