Sestavine

  • 300 g riža za rižoto (Arborio
  • Carnaroli)
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 4 zreli pelati
  • 300 ml paradižnikovega soka
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 3 žlice olivnega olja
  • 100 ml suhega belega vina
  • sladkor
  • sol, sveže mleti poper
  • 125 g bivolje mocarele
  • 10 velikih zelenih oliv
  • 5 vejic bazilike
  • 30 g mrzlega masla
  • 3 žlice naribanega parmezana

Uvod

Bolj se rdečijo, bolj me je strah. Da bi nam zmanjkalo paradižnikovih receptov ... Toda, brez skrbi, to je nemogoče! Zakaj, torej, ne tudi rižota? Saj vanjo večkrat damo še kaj paradižnika, a nikoli toliko. Tokrat pa naj bo pošteno rdeča in pošteno napolnjena z umamijem. Kolikor ni sama dovolj kremna - ste že premalo mešali -, bo za to poskrbela mocarela, a le, če jo boste nadrobili in če bo prava, torej bivolja. Ne pozabite na baziliko, v rižoti in na njej. Bolj divja, boljša je....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 636 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šalotki in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Zavremo paradižnikov sok in zelenjavno juho. Olive narežemo na kose in odstranimo pečke. Pelate blanširamo, olupimo, odstranimo semenje in narežemo na drobne kocke.

2

V kozici na olju pražimo šalotko, česen in olive na srednji temperaturi 2 minuti. Vmešamo riž, ga malce popražimo in dolijemo vino. Zavremo in vino skoraj v celoti pustimo pokuhati. Vmešamo narezane pelate, zalijemo z zajemalko paradižnikovega fonda in med stalnim mešanjem ter dodajanjem tekočine kuhamo riž 16 do 18 minut. Na koncu rižoto začinimo s soljo, poprom in ščepcem sladkorja.

3

Mocarelo natrgamo na majhne kose. Baziliko osmukamo in lističe drobno narežemo. V rižoto zamešamo maslo, 1 žlico parmezana, baziliko in mocarelo ter pustimo stati 1 minuto. Pred serviranjem potresemo s preostalim parmezanom in okrasimo z lističi bazilike.

Oceni
1234