Sestavine

  • 120 g basmati riža
  • 200 g mlete govedine
  • 30 g indijskih oreščkov
  • 100 g zamrznjenega graha
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 1 žlica pekočega ajvarja
  • 20 g masla
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 jajci
  • 2 žlici grobo narezanega svežega koriandra
  • 2 žlici sojine omake

Uvod

Bolj kot za okuse, ki pa so zato všečni, torej popularni, gre tukaj za organizacijo. Včasih je potrebno, da je hitro, ker velikokrat ni časa niti za gostilno, kaj šele za resno kuhanje. Zato je dobro začeti že včeraj – skuhajte riž! -, danes pa le zmešati in opražiti. Trajalo bo manj časa kot čiščenje solate, ki pa naj gre v veliko skledo, saj se sicer mudi, a lačni smo, kajne, vseeno.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ hlajenje riža preko noči)
 
Postopek
1

Riž skuhamo prejšnji dan in sicer zavremo slano vodo, vanj stresemo oprani riž in kuhamo 15 minut. Nato ga stresemo na cedilo, pusimo dobro odcediti in ga shranimo pokritega s prozorno folijo v hladilniku.

2

V majhni ponvi opražimo indijske oreščke in ohlajene drobno narežemo. Grah blanširamo v slani vodi 30 sekund, ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Paradižnike razrežemo na četrtine.

3

V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo mleto govedino in med mešanjem pražimo na močni temperaturi 4 minute. Rahlo solimo in popramo ter vanjo zamešamo ajvar. Pražimo še 1 minuto.

4

Pečeno meso stresemo na krožnik, v ponvi segrejemo maslo in sezamovo olje, dodamo riž in pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Jajci razžvrkljamo v lončku.

5

V pečeni riž zamešamo govedino, grah in indijske oreščke ter prelijemo z jajci. Med mešanjem pražimo toliko časa, da jajce zakrkne. Pečeni riž naložimo na ogrete krožnike, potresemo s koriandrom in prelijem s sojino omako.

Oceni
1234