Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 150 do 170 g moke
  • sol
  • 40 g masla
  • 1 jajce
  • olje za cvrenje

Uvod

Ko ne veš, kaj naj skuhaš, veš kaj bi rad jedel … Takrat ne želiš ustvarjati, odkrivati, eksperimentirati. Takrat si želiš le pobrskati po spominu, saj nekatere jedi ostanejo večno v njem še iz otroških dni. Pečeni krompirjevi svaljki so na tem spisku čisto pri vrhu. Nekje jim pravijo kiflji, nekateri pa kar luleki. Ponekod jih jejo s sladkorjem, drugje k pečenki. A najboljši so, ko jih je toliko, da ne potrebujejo veliko. Dovolj bo, če je ostalo od račke ali kolin v zamrzovalniku vsaj malo rdečega zelja – tukaj.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir skuhamo do mehkega in odcedimo. Še vročega olupimo, pretlačimo (skozi stiskalnico za krompir) in dodamo maslo, sol in jajce. Dobro premešamo in rahlo ohladimo.

2

Nato dodamo moko in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo tanjše dolge svaljke, jih narežemo in oblikujemo v kifeljčke.

3

V veliki ponvi segrejemo za prst olja in v njem ocvremo svaljke. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju in še vroče postrežemo z dušenim rdečim zeljem.

Oceni
1234