Sestavine

  • 180 g bučk
  • 2 veliki jajci
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 65 ml olivnega olja
  • 1 žlička mandljevega ekstrakta
  • 150 g bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 70 g temne čokolade (70 %)
  • stepena sladka smetana

Uvod

Zelenjava za sladkanje po mesnem kosilu ali za pecivo ob popoldanskem čaju/kavi. Pa na čokolado nikar ne pozabite. In naj bo zdravo, zato brez masla, prosim. Se to sploh da?

Odgovor je v tem kolaču! Bučke so tiste, ki ga naredijo lahkega in rahlega. Čokolada ga posladka, ker vseeno gre za sladico. In olivno olje dokaže, da ga je škoda le za solato. Če želite višino, naredite dvojno maso ali zmanjšajte model. Če želite še, mu danes dodajte stepeno smetano, jutri pa karamelni preliv.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 240 kcall/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 55 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 20 cm) dobro namastimo. Bučko drobno naribamo in temeljito ožmemo.

2

Jajci in sladkor penasto umešamo z mešalnikom. Vmešamo olivno olje, mandljev ekstrakt in naribano bučko.

3

Moko in pecilni prašek zmešamo. Čokolado narežemo na majhne kocke. V jajčno maso z lopatko zamešamo moko in čokolado.

4

S testom napolnimo namaščen model in ga postavimo v sredino pečice za 35 do 40 minut. Pečeni kolač zvrnemo na rešetko in pustimo ohladiti. Ponudimo ga s stepeno sladko smetano.

Oceni
1234