Sestavine

  • 500 g maslene buče (ali muškatne)
  • 300 g pirinega riža (Kmetija Repovž)
  • 200 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 1 muškatov cvet
  • 60 g masla
  • 2 šalotki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 60 g orehov
  • 5 vejic svežega žajblja
  • 150 g gorgonzole
  • kajenski poper, sol

Uvod

Ni boljšega dokaza, kako smo včasih dolgočasni! Ni boljše jedi, da naredite temu konec! Nič več ajdove kaše z jurčki, po kateri potrebujemo več zobotrebcev kot po govedini iz predobre juhe. Nič več ješprenjeve rižote, pa čeprav se ji je že udomačilo ime ričota, saj je to le slaba kopija riža. In nič več dolgočasnih rižot, ki imajo vedno enak okus in nikoli prave konsistence. Poskusite končno pirin riž, toda v kombinaciji okusov, tekstur, barv, oblik in predvsem dodatkov, ki zaokrožijo nadokus jeseni.

Saj je tudi pirin riž dolgočasen, dokler ga le tako kuhate. Ko pa mu dodate kremo maslene buče, ko oboje povrhu začinite z rjavim maslom, v katerem se kopajo orehi in žajbelj, ko v mehkobo polnozrnate pire potopite topljivost gorgonzole, in ko na vrh dodate še vaša čustva, nastane jed, ki ne potrebuje ničesar prej in ne potem. Razen kozarca vina, a šele potem, seveda.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 536 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Bučo olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Muškatni cvet in sol zdrobimo v možnarju. V loncu segrejemo 30 g masla, dodamo narezano bučo, začinimo z muškatnim cvetom in dušimo na majhni temperaturi do mehkega.

2

Medtem šalotki olupimo in drobno sesekljamo. V širokem loncu ali ponvi za rižoto segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in jo stekleno opražimo. Vmešamo pirin riž, dolijemo vermut in ga na močni vročini skoraj v celoti pokuhamo. Dolijemo vročo juho in kuhamo pokrito na majhni temperaturi približno 30 minut, vmes večkrat premešamo.

3

Dušeno bučo fino pretlačimo s paličnim mešalnikom. Orehe grobo sesekljamo. Žajbljeve lističe narežemo na 1 cm široke trakove. V majhni ponvi brez maščobe opražimo orehe, vmešamo preostalo maslo, olje in žajbelj ter pustimo zapeniti. Prelijemo v majhno skodelico. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke.

4

Pred serviranjem v rižoto zamešamo bučin pire, začinimo s kajenskim poprom in po potrebi solimo. Potresemo z žajbljem, orehi in kockami gorgonzole.

Oceni
1234