Sestavine

  • 4 fileji polenovke
  • 2 žlici moke
  • 2 gomolja koromača z zelenjem
  • 20 g posušenih paradižnikov (brez olja)
  • 5 žlic belega porta
  • 20 g pinjol
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 5 žlic balzamičnega kisa
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 12 žlic oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica drobnjaka
  • 700 g krompirja
  • 1 žlička žafranike
  • 100 ml oljčnega olja

Uvod

Koromač zahteva krepko in čvrsto ribje telo in okus, zato je polenovka najboljši izbor. A nekaj še manjka! Solata? Ta bi vse le pokvarila, saj bi koromač izgubil pomen, kar bi potegnilo neprijetno sosledje dogodkov. Polenovka ne bi bila več potrebna, brez nje tudi ne bi imel smisel pire, ki je zabeljen le z olivnim oljem prav zaradi koromača … Toda nekaj kislega bi se vseeno prileglo. Zakaj, torej, ne le solatni - vinaigrette?! Narežite na malo večje kose in dobili boste spremljavo, ki bo poskrbela za harmonijo sladko-kislo-slano-grenkih okusov. Da je še malo umami, je zraven tudi na soncu sušeni paradižnik....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 713 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Koromaču odrežemo zelenje in osmukamo lističe. Polovico enega koromača narežemo na majhne kocke, preostali koromač pa na 1 cm debele rezine. Posušene paradižnike narežemo na majhne kocke, jih stresemo v vroči port in pustimo stati 5 minut. Čebulo prav tako narežemo na 5 mm velike kocke. Pinjole rahlo opražimo v ponvi brez maščobe.

2

Iz balzamičnega kisa, soli, popra in 6 žlic olja zmešamo marinado. V posodico stresemo koromačeve kocke, čebulo, paradižnik in pinjole, prelijemo z marinado ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še peteršilj in drobnjak.

3

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in maslo, dodamo narezani koromač in ga pražimo na srednji temperaturi 2 minuti, malo pred koncem dodamo še česen. Dolijemo vermut, malce pokuhamo, solimo in popramo ter dušimo na majhni temperaturi 10 minut.

4

Olupljeni krompir narežemo na manjše kose in ga skuhamo do mehkega v slani vodi skupaj z žafraniko. Kuhani krompir odcedimo, dodamo 100 ml olja in vse skupaj pretlačimo v gladek pire. Shranimo ga na toplem.

5

Ribje fileje dobro osušimo, solimo in povaljamo v moki. V ponvi segrejemo 4 žlice olja ter pečemo fileje na vsaki strani 2 minuti.

6

Na ogrete krožnike naložimo krompirjev pire, dušeni koromač in file polenovke. Ob strani naložimo kupčke mariniranega koromača. Vse skupaj potresemo s koromačevim zelenjem.

Oceni