Sestavine

  • 120 g koruznega zdroba
  • 200 ml mleka
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 400 g svežih jurčkov
  • 50 g dimljene slanine
  • 50 g čebule
  • 2 žlici olja
  • 1/2 žličke paradižnikove mezge
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1/2 žličke pekoče mlete paprike
  • 2 lovorova lista
  • 100 ml belega vina
  • 120 ml zelenjavne juhe
  • 120 ml sladke smetane
  • 70 g kisle smetane
  • 1 žlička moke
  • 2 žlici ghee masla
  • 2 žlički sesekljanega peteršilja

Uvod

Ko je gobja letina dobra, se Slovenci zapodimo v gozdove in takrat ni dovolj le velik zamrzovalnik, temveč potrebujemo tudi čim več gobjih receptov. Vsak dan gobe, ko je njihova sezona, gre, a ne vsak dan na enak način. Zato so tokrat na golaž, pa čeprav so tukaj tudi v raguju. Imamo pač radi na žlico in čez dober golaž ga ni. Zakaj bi, torej, bil le iz govejega mesa? Saj ga imamo v Šoli okusov s krompirjem, lignji, bučo in tudi z lisičkami. Zakaj ga ne bi imeli še z jurčki?!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Malvazija 2014, Iaquin
 
Postopek
1

V loncu zavremo mleko, 300 ml vode in sol ter z metlico vmešamo še zdrob. Polento kuhamo na majhni temperaturi 35 do 40 minut, vmes večkrat premešamo. Če želimo kremasto polento, med kuhanjem večkrat dolijemo malo vode.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke. Jurčke narežemo na večje kose. V ponvi segrejemo ghee maslo in jurčke na hitro opečemo na močni temperaturi. Solimo in popramo ter jih poberemo iz ponve.

3

V ponvi segrejemo olje in v njem hrustljavo opečemo slanino. S penavko jo poberemo iz ponve in shranimo na strani. V ponev stresemo čebulo, jo stekleno opražimo in vanjo zamešamo paradižnikovo mezgo. Potresemo s papriko, zalijemo z vinom in ga do polovice pokuhamo.

4

Nato v ponev stresemo pečene jurčke, dolijemo juho in kuhamo na majhni temperaturi 7 minut. Gladko razmešamo sladko smetano, moko in kislo smetano ter vmešamo v gobovo omako. Zavremo in kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti.

5

Pred serviranjem v omako zamešamo hrustljavo slanino, jo po potrebi začinimo s soljo in poprom ter vmešamo še peteršilj. Na ogreta krožnika naložimo mehko polento, jo prelijemo z jurčki v omaki in potresemo z naribano dimljeno skuto.

Oceni
1234