Sestavine

  • 120 koruznega zdroba
  • 350 ml vode
  • 150 ml mleka
  • vejica rožmarina
  • sol
  • 120 g svežega lososovega fileja
  • 2 tanki mladi čebuli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 50 g dimljenega lososa
  • 25 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • kajenski poper
  • 100 g sira zbrinc (ali ne preveč staranega parmezana)

Uvod

Ideja je doma v restavraciji hotela Marina, kjer Ivica Evačič - Ivek polento gratinira, ko jo napolni s polenovko in divjimi šparglji. Za domačo rabo smo uporabili lososa in mlado čebulo.

Primer, kako iz tople predjedi lahko nastane celotno kosilo, še posebej, če je v hladilniku ostalo še nekaj čajne juhe iz mlade čebule za začetek. Popolno vegetarijansko kosilo, po katerem se dan ne skrajša, temveč podaljša. Ob lososu je tudi dimljeni, da je njegov nadokus še bolj izrazit, za gratiniranje smo uporabili zbrinca, ker je mlajši od parmezana in brez ”mesnega” (umami) okusa. Ker je dobro, tako namesto ene lahko pojemo kar tri polentine ”mafine”....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Piro chardonnay supreme 2011, Marjan Jakončič
 
Postopek
1

Zavremo mleko, vodo, rožmarin in sol. Kuhamo 5 minut na majhni temperaturi, nato odstranimo rožmarin in v mleko zamešamo koruzni zdrob. Kuhamo ga med stalnim mešanjme na majhni temperaturi 10 do 15 minut. Model za muffine namastimo in vdolbine napolnimo s kuhano polento, Po vrhu jo poravnamo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Lososov file narežemo na zelo majhne kocke. Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje, dodamo mlado čebulo, malce opražimo in vmešamo še narezani losos. Pražimo na majhni temperaturi 3 minute in odstavimo s štedilnika. Vmešamo na majhne kocke narezani dimljeni losos ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Polento zvrnemo iz modelčkov. Vsaki kupček polente izdolbemo. V vdolbino naložimo lososov ragu in potresemo z naribanim sirom. Postavimo v sredino pečico za 12 minut oz. da se polenta zlato rjavo zapeče.

Oceni
1234