Sestavine

  • 70 g beluga leče
  • 70 g rdeče leče
  • 400 g mladega pora
  • 1/2 žličke koromačevih semen
  • 1/2 žličke koriandrovih semen
  • 40 g masla
  • sol
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • 150 ml sladke smetane
  • 30 g naribanega parmezana
  • sveže mleti črni poper
  • 300 g muškatne buče
  • 2 žlici oljčnega olja
  • kajenski poper
  • 700 g svežih njokov

Uvod

Hitre omake, toda okusne, preproste, toda polne, iz sestavin, ki jih imamo vedno v hladilniku in shrambi, toda sezonsko-svežih, so kot švicarski nož. Ko je v žepu, te ne more nič presenetiti, saj imaš vse, kar potrebuješ, od škarij do izvijača, od pilice za nohte do noža za čiščenje gob, od odpirača za kakršnekoli steklenice do povečevalnega stekla za vsako dioptrijo … Morda ste njoke naredili po domačem receptu in jih zamrznili. Ali pa ste jih kar kupili. V obeh primerih je očitno, da se vam mudi, zato ni časa za dolgo kuhanje. A to ne pomeni, da je potrebno zaužiti nekaj kar tako, mimojede! Saj imate omako ”v žepu”!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Lečo kuhamo v vreli vodi 20 do 5 minut, jo odcedimo in šele takrat solimo. Koromačeva in koriandrova semena drobno zdrobimo v možnarju.

2

Por umijemo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi ali kozici segrejemo maslo, dodamo por in zdrobljene začimbe ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Solimo in vmešamo lečo.

3

Zelenjavo zalijemo z juho in smetano ter kuhamo na močni temperaturi 3 minute, da se omaka rahlo zgosti. Solimo in popramo.

4

Bučo olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. V ponvi segrejemo olje in v njem pražimo narezano bučo 5 minut. Začinimo jo s soljo in kajenskim poprom ter posodo odstavimo s štedilnika.

5

Njoke skuhamo v slani vreli vodi in jih temeljito odcedimo. Na ogrete krožnike naložimo malo porove omake, nanjo njoke, jih prelijemo s preostalo omako in potresemo s pečeno bučo. Po želji potresemo z naribanim parmezanom.

Oceni
1234